Nordeas alarmerende opråb: Mulig kritik og sanktioner på vej

Nordens største bank, Nordea, indrømmer at have problemer med at overholde lovgivningen og advarer samtidig om, at myndighederne kan ramme banken i form af nye bøder.

»Vi har en ydmyg holdning, der siger, at vi ikke er på plads endnu, men vi knokler alt, hvad vi kan, for at komme det,« sagde David Hellemann, chef for Nordeas Banking Denmark. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordea risikerer at løbe ind i stor bøderegn og hård kritik, når de skandinaviske tilsynsmyndigheder har været på grundigt visit.

Sådan lyder den opsigtsvækkende advarsel fra Nordens største bank, der onsdag præsenterede årets første kvartalsregnskab.

»Tilsynsmyndigheder er i gang med undersøgelser angående Nordeas regeloverholdelse på flere områder, blandt andet investeringsrådgivning og hvidvask. Resultatet af nogle undersøgelser afventes, og det kan ikke udelukkes, at disse undersøgelser kan føre til kritik eller sanktioner,« skriver banken i regnskabet.

Advarslen er højst usædvanlig i bankverdenen, da det langtfra er almindeligt, at en bank selv går offentligt frem og imødekommer en mulig kritik.

Nordeas advarsel ligner derfor mest af alt en brandslukningsøvelse, som kommer mindre end et år efter, at det svenske finanstilsyn i skarpe vendinger kritiserede Nordeas interne kontrol for at være »utilstrækkelig« i forhold til at bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering.

Kritikken førte til, at storbanken fik det dengang størst mulige bødesmæk på 50 millioner svenske kroner efter i 2013 at have fået en bøde på 30 millioner svenske kroner og en alvorlig påtale i 2010 og 2011. Omfanget og alvoren af bristerne betød, at det svenske finanstilsyn sidste år overvejede at inddrage Nordeas svenske banklicens.

Ifølge Nordeas topchef, Casper von Koskull, kommer advarslen om nye, mulige sanktioner netop nu, fordi Nordea på det kraftigste ønsker at tage afstand fra alle hvidvaskningsaktiviteter.

»Det er vigtigt for os efter Panama-sagen, at der er fuld åbenhed og gennemsigtighed i koordinationen med de regulerende myndigheder. Jeg synes også, at det er fornuftigt at informere vores interessenter og investorer om, at vi har denne dialog. Jeg vil ikke spekulere yderligere i, hvad der kommer op, men jeg synes, det er god praksis at informere om, hvad der kan komme op,« siger Casper von Koskull.

En ydmyg holdning

Han erkender i dag, at Nordea i mange år har »undervurderet kompleksiteten« af hvidvaskningsområdet.

»Vi har ligesom alle banker været i en større forandring. Implementeringen af lovgivningen er gået langsommere og er mere kompleks, end nogen har kunnet forestille sig. Men ja, vi undervurderede kompleksiteten,« siger Casper von Koskull.

Samme forklaring kommer fra leder af Banking Danmark, David Hellemann.

»Opgaven med at få alle de nye procedurer på plads omkring compliance har været en større opgave, end vi havde forventet. Vi har investeret i det over de seneste år, og vi har løbende en dialog og undersøgelser med tilsyn i alle lande. Vi har en ydmyg holdning, der siger, at vi ikke er på plads endnu, men vi knokler alt, hvad vi kan, for at komme det,« siger David Hellemann.

Det er ikke blot Nordea, der kæmper med at overholde hvidvaskningsreglerne. I sidste måned blev Danske Bank politianmeldt af det danske finanstilsyn for overtrædelse af hvidvasklovens bestemmelser. Finanstilsynet vurderede her, at Danske Bank fortsat »havde betydelige udfordringer og på en række områder ikke kunne anses at opfylde kravene i hvidvaskloven«, hvilket Danske Bank tog »meget alvorligt«.

Over barren med en meter

Ligesom i Danske Bank gjorde Nordea-topchefen Casper von Koskull en stor dyd ud af at fremhæve, at overholdelse af hvidvaskningslovgivningen i dag er bankens »absolut førsteprioritet«.

Efter Panama-sagen, hvor flere lækkede dokumenter viste, at Nordea har hjulpet kunder med at unddrage skat, fremhævede han i forbindelse med regnskabet, at banken er nået milevidt i kampen mod skatteunddragelse og terrorfinansiering.

»I højdespring hopper man typisk over barren med en eller to centimeter. Da den nye hvidvaskningslovgivning for nylig kom i banksektoren, hoppede vi over barren med en meter for at være på den sikre side,« siger Casper von Koskull.

Thomas Eskildsen, senioranalytiker i Jyske Bank, mener, at Nordea er nået langt på hvidvaskningsområdet. Han vurderer, at Nordeas advarsel om mulige kommende sanktioner er et signal om, at banken ikke ser passivt til.

»Advarslen er et udtryk for, at Nordea gerne vil vise, at de tager afstand til den her type aktiviteter. Nordea har også gentagne gange sagt, at banken ikke vil acceptere at den benyttes til skatteunddragelse,« siger han og vurderer, at ny kritik eller sanktioner vil skade Nordeas renommé.

»Hvis Nordea endnu engang får kritik eller sanktioner, vil det give ridser i lakken og skade koncernens omdømme. Samtidig er det givet, at man mister noget rådgivningsforretning som følge af det,« siger Thomas Eskildsen.