Nordea vil slå Danske Bank på etikken og prisen

Den svenske storbank Nordea ser ud til at ville prøve at slå Danske Banks investeringsløsning June på blandt andet prisen med sit kommende investeringsprodukt.

Nordeas investeringsløsning Nora, der skal tage kampen op mod Danske Banks June, ser ud til at kunne slå rivalen på prisen. Anne Buchardt, der er chef for opsparing og pension i banken, løfter desuden lidt af sløret for indholdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næste år kommer Nora til Danmark. Nora er Nordeas digital investeringsløsning, som skal tage kampen op med Danske Banks ditto, June. Og ifølge Børsen kan det tænkes, at June får hård konkurrence på prisfronten.

Avisen henviser til et interview med det svenske medie Dagens Industri, hvori det fremgår, at omkostningerne i Nora i Sverige, hvor produktet rulles ud til december, kommer til at ligge fra 0,59 til 0,79 pct. årligt. Til sammenligning koster Danske Banks June i gennemsnit 0,80 pct. årligt. Og det er i forvejen en pris, der ligger markant under de investeringsprodukter, der ellers dominerer markedet herhjemme.

Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker hos Morningstar, siger til Børsen, at han ikke kan se, hvorfor prisen i Sverige ikke skulle gå igen, når produktet engang til næste år bliver lanceret i Danmark.

Etik og robotter

Nordea vil dog ikke oplyse noget om priserne i Danmark - til gengæld vil Anne Buchardt, der er chef for opsparing og pension i banken, gerne løfte en flig af tæppet for, hvad Nora kommer til at bestå af. Det bliver en ny type fonde i Nordea kaldet enhanced index funds.

»Det er fonde, der ikke blot tilbyder lave omkostninger, men også lever op til de samme standarder inden for miljøhensyn, social ansvarlighed og god selskabsledelse som Nordea Invests øvrige, aktivt forvaltede afdelinger,« skriver hun i en mail til Børsen.

Danske Banks og andre robotløsninger bygger ellers på almindelige indeksfonde, styret af robotter, så man netop ikke kan sortere og frasortere selskaber af etiske årsager.

I maj lancerede Danske Bank sin løsning, June, som er en webløsning, hvor private kan investere fra 100 kroner og op til 300.000 kroner, og man kan til enhver tid sætte penge ind på eller trække penge ud fra sin investeringskonto. Ved udgangen af juni måned havde danskerne investeret 138 mio. kroner via June.

Baseret på svar på ti spørgsmål, som blandt andet omhandler indkomst, risikoprofil og fremtidsforventninger, anbefales én ud af fem forskellige profiler, som er sammensat af de udenlandske, passive indeksfonde, der er styret af investeringsrobotter, kaldet ETF.  ETF står for Exchange-traded funds, som grundlæggende følger en række indeks og dermed er afhængig af den overordnede markedsudvikling, også kendt som såkaldt passiv investering.