Nordea: Vi er i fuld gang med at gennemgå konstruktioner igen

Nordea er gået i gang med at undersøge de konstruktioner, som banken anklages for at tilbyde sine kunder, så de kan unddrage sig at betale skat, en gang til

Foto: Søren Bidstrup

Det oplyser Skandinaviens største bank i en kommentar til anklager fra lækkede dokumenter om, at blandt andet Nordea har hjulpet sine kunder med at oprette skuffeselskaber til skatteunddragelse.

- For at sikre, at aktiviteter i Luxembourg relateret til offshore-konstruktioner er i fuld overensstemmelse med vores politikker, er vi i fuld gang med at gennemgå disse konstruktioner endnu en gang, skriver banken i kommentaren.

Kommentaren kommer, efter at det i en dokumentar på DR søndag blev hævdet, at Nordea er blandt de banker i verden, der har været aktive i forhold til at skabe selskaber i Panama med hjælp fra et lokalt advokatfirma. Pengene mistænkes for at være blevet sendt i skattely.Nordea påpeger, at man tager kraftigt afstand fra skatteunddragelse. Allerede i slutningen af 2009 tog Nordea International Private Banking i Luxembourg proaktive forholdsregler, der var mere vidtgående end kravene fra myndighederne for at sikre, at de samlede beløb på kundernes konti indberettes til skattemyndighederne, pointerer banken.

- Compliance er bankens absolutte topprioritet. Vi har en klar politik for skatterådgivning og klare etiske standarder: Vi tilskynder eller medvirker ikke til skatteordninger for kunderne, der kan anses som skatteunddragelse. Gennem indberetninger til myndighederne hjælper vi vores kunder med at betale den skat, de skal. Vi er dog rigtig kede af, at vi ikke havde disse procedurer på plads tidligere, forsikrer Casper von Koskull, der er koncernchef for Nordea, i kommentaren.

Offshore-konstruktioner kan ifølge Nordea dog stadig bruges som et juridisk og administrativt redskab for nogle få kunder med en meget kompleks international forretning.


I disse tilfælde har Nordea en lang række processer, der skal sikre, at kunderne indberetter deres konti til skattemyndighederne, understreger banken.

- Med virkning fra 1. januar 2016 gælder desuden nye regler, og alle relevante oplysninger indberettes nu automatisk til de relevante myndigheder, fremhæver Nordea videre.

/ritzau/FINANS