Nordea undersøger sig selv for medvirken til skattefusk

Afsløringer af tvivlsom rådgivning om skattelyselskaber hos Nordea får nu storbanken til at søsætte intern undersøgelse. Også norske DNB undersøger sig selv.

Søndag aften fortalte Danmarks Radio, at de var kommet i besiddelse af dokumenter, der afslørede, at storbanken Nordea angiveligt har hjulpet kunder med at oprette selskaber i skattelyet Panama. Foto: Torben Åndahl/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Åndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste bank iværksætter nu en omfattende undersøgelse af, om banken hjælper sine kunder med at snyde i skat.

Det sker efter søndagens afsløring af, at Nordea i tusindvis af tilfælde angiveligt har hjulpet kunder med at oprette selskaber i skattelyet Panama – selskaber, der ifølge eksperter er oplagte redskaber til at snyde skattemyndighederne.

»Med den interne gennemgang ønsker vi at få afdækket alle hjørner i sagen. For at sikre at aktiviteter i Luxembourg relateret til offshore-konstruktioner er i fuld overensstemmelse med vores politikker, er vi i fuld gang med at gennemgå disse konstruktioner endnu engang,« siger kommunikationschef i Nordea Danmark, Søren Hansen Reumert, i en mail til Berlingske.

Nordea er kommet i voldsom modvind i en af de største afsløringer af skattesvindel til dato. 11,5 millioner dokumenter er blevet lækket fra en af verdens største udbydere af skattelyløsninger, Panama-virksomheden Mossack Fonseca. DR Dokumentar og Politiken har haft adgang til dokumenterne, der blandt andet viser, at Nordea gennem en årrække – og i særlig grad frem til 2009 – formentligt har rådgivet kunder om køb og vedligeholdelse af stråmandsselskaber og fuldmagter hos Mossack Fonseca.

Den rette vej at gå

Derfor er en intern undersøgelse helt på sin plads, mener bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, Lars Krull,

»Det er den helt rette vej at gå. I stedet for at sige, at man har helt styr på det og afvise, at den slags sker hos dem, så får ledelsen nu påtaget sig et vist ansvar. Man erklærer, at banken har en meget stor og kompleks organisation, og at man nu en gang for alvor vil have svar på, hvad der er op og ned i sagen,« siger Lars Krull.

Nordea oplyser i en mail til Berlingske, at overholdelse af reglerne er »bankens absolutte topprioritet«.

»Jeg vil gerne understrege, at kunderne har deres engagement i en bank, som overholder og efterlever alle gældende regler på området. Det er samtidig vigtigt at understrege, at vi i 2009 traf proaktive forholdsregler, der er mere vidtgående end både regler og forskrifter og branchens egne standarder. Vi er dog rigtig kede af, at vi ikke havde disse procedurer på plads før 2009,« siger kommunikationschef i Nordea Danmark, Søren Hansen Reumert.

Flere gange de senere år har myndighederne ellers haft kritisk lys på den nordiske storbanks evne til at holde styr på sine kunder – især med fokus på, om kunderne benytter banken til at hvidvaske penge eller finansiere terrorisme.

Tiden er ikke til snydepelse

I 2013 og igen sidste år fik banken således rekordstore bøder af det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, for at se stort på sikkerheden.

»Banken har ikke bedømt risiciene hos udvalgte kundegrupper og i visse tilfælde ikke vidst, om de overhovedet har nogle højrisikokunder,« hedder det blandt andet i et resumé af tilsynsrapporten fra Finansinspektionen sidste år.

Her konkluderes det desuden, at »bankens automatiske system til at kontrollere transaktioner har været helt utilstrækkeligt«.

Bankekespert Lars Krull pointerer, at den formodede skattesvindel blandt Nordea-kunder ifølge dokumenterne er foregået helt tilbage før 2009. Meget er sket siden – både i forhold til regler og moral, siger han.

»I min optik har man i de seneste fem til otte år strammet gevaldigt op på det her. For det første har vi fået nye hvidvask- og antiterrorregler. For det andet er tiden heller ikke til at være en snydepels. Vi skal bidrage til det, vi skal og kan.«

Lars Krull understreger dog samtidig, at Nordea tilsyneladende – lige som mange andre banker – har været alt for længe om at sikre, at de nye regler er sivet ned igennem hele den enorme organisation.

»Det står klart nu, at banken ikke har været hurtig nok til at få implementeret reglerne,« siger Lars Krull.

Norsk bank indrømmer

I kølvandet på afsløringen af Nordeas tvivlsomme rådgivning gik den norske storbank DNBs datterselskab DNB Luxembourg i går ud med en indrømmelse af, at selskabet fra 2006-2010 hjalp omkring 40 kunder med at oprette selskaber på Seychellerne.

»At det var lovligt at oprette denne type af virksomheder, betyder ikke, at det var rigtigt for os at gøre det for disse kunder. DNBs advokater har indledt en grundig undersøgelse af alle aspekter af sagen,« siger koncernchef i DNB, Rune Bjerke.

Ifølge Lars Krull er rådgivningen om skattefusk et resultat af enkelte brodne kar blandt medarbejdere i bankerne:

»Jeg tror ikke på, at der er noget som helst pengeinstitut, der har gjort det her som et led i deres forretningsgang. Det er ikke det samme som, at det ikke kan være sket, men så tror jeg, at det mere er sket nede på enkelt medarbejderniveau,« siger Lars Krull.