Nordea udskyder beslutningen om flytning af hovedkvarter

Den svenske storbank Nordea har nu valgt at udskyde beslutningen om, hvor man vil placere sit hovedkvarter henne.

Topchef Casper von Koskull og resten af Nordeas ledelse har gennem længere tid overvejet at flytte den svenske storbanks hovedkvarter væk fra Stockholm Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter længere tids overvejelser er den svenske storbank Nordea nu kommet et skridt nærmere en beslutning om, hvor man i fremtiden vil have sit hovedkvarter. Og så alligevel ikke.

I forbindelse med offentliggørelsen af bankens halvårsregnskab torsdag morgen har topchef Casper von Koskull meddelt, at man udskyder beslutningen til september, hvilket især skyldes udmeldinger fra flere lande om deltagelse i EU's bankunion.

»Da der er fremkommet nye initiativer i Skandinavien om at undersøge muligheden for at tilslutte sig bankunionen, ønsker vi at analysere denne information, inden vi i september træffer en endelig beslutning om placering af hovedsædet. Transformationsprogrammet forløber planmæssigt, en vigtig milepæl er nået i arbejdet med kernebanksystemet, og ca. 28.000 medarbejdere i Nordea har deltaget i implementeringen af vores nye virksomhedskultur,« skriver topchefen i regnskabet.

Svenske Nordea har siden foråret truet med at flytte sit hovedsæde ud af hjemlandet, fordi den svenske regering lægger op til, at landets banker skal betale endnu mere ind til den såkaldte resolutionsreserve, hvilket vil koste Nordea ekstra skattebetalinger i milliardklassen. Som alternativer til Stockholm havde banken selv peget på enten København eller Helsinki.

Union en faktor

Men udover selve skattespillet, så har bankunionen også været en faktor. Nordeas alternativ til København er som nævnt Helsinki, og et af argumenterne for at vælge den finske hovedstad er netop, at Finland er medlem af den europæiske bankunion. Nordea har gentagne gange meddelt, at man foretrækker at operere under et fælles sæt af europæiske regler og tilsynspraksis, som bankunionen lægger op til.

»Det bliver en stor faktor i beslutningsprocessen,« sagde Nordea-topchef Casper von Koskull til Dagens Industri så sent som i begyndelsen af juli.

Den udmelding kom dagen efter, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) havde meddelt, at regeringen ville nedsætte et udvalg, som skal vurdere dansk deltagelse i EU's banksamarbejde. Regeringen vil dog først om to år træffe afgørelsen om, hvorvidt vi skal gå med. Den danske udmelding blev ikke overraskende bemærket af topchefen for Nordea. Men også Sverige har sidenhen meddelt, at man overvejer at gå med i unionen, og dermed har Nordea altså besluttet at udskyde sin beslutning, selv om man tidligere havde sat en deadline, der hed »inden sommerferien«.