Nordea udfordret på flere fronter i første kvartal

Panama-sagen, kapitalkrav, negative renter og øget regulering. Emnerne var mange, da Nordea præsenterede bankens regnskab for første kvartal onsdag morgen i sit danske hovedkontor på Christianshavn.

Nordea CEO, Casper von Koskull. Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA GOW

De mange store emner afspejlede også antallet af fremmødte journalister fra den danske presse, som talte flere, end da Nordea fremlagde sit årsregnskab for 2015.

Nordeas øverste topchef, Casper von Koskull, var med på en direkte forbindelse fra Stockholm, hvor han præsenterede de overordnede linjer i Nordeas forretning, og hovedoverskriften var klar: Den negative rente har presset Nordea i årets første måneder.

»Det har været et udfordrende markedsmiljø, fordi vi har haft meget lave renter. På den baggrund er det et acceptabelt resultat,« sagde Casper von Kuskull.

Efter omkring halv times livetransmittering fra Stockholm, overtog Nordeas leder af Banking Danmark, David Hellemann. Han kunne fortælle, at Nordea i resten af 2016 og 2017 fortsat forventer negative renter på dansk og europæisk plan.

Nordea Danmarks nettorenteindtægter faldt med fem procent fra sidste kvartal fra 2.254 millioner kroner til 2.134 millioner kroner. Det ordinære resultat lyder dog på 1.505 millioner, hvilket er en stigning på tre procent fra fjerde kvartal i 2015.

Panama, Nykredit og kapitalkrav

Nordeas indblanding i Panama-sagen, hvor flere lækkede dokumenter viste, at Nordea har hjulpet kunder med at stifte stråmandsselskaber for at undgå skattebetaling, lå som en tung sky over onsdagens pressemøde.

David Hellemann brugte flere gange anledningen til at understrege, at sagen prioriteres højt i banken.

»Vi er super kede af Panama-sagen. Det er en sag, som vi i Nordea tager helt ekstremt alvorligt. Vi vil ikke være en bank, som bliver benyttet til skatteunddragelse. Vi er gået i gang med at vende hver en sten for at få afklaret, hvad der er sket. Vi glæder os til, når den undersøgelse foreligger,« sagde han.

Det vides dog ikke, hvornår undersøgelsens resultater ligger klar, da både bankens afdelinger i Luxembourg, Schweiz og staten Delaware i USA skal undersøges. Undersøgelsens resultater vil blive offentliggjort.

»Det for tidligt at sige, hvad effekterne af sagen bliver. Det er klart, at det er en sag, vi gerne ville have været foruden. Vi har forklaret vores kunder, at det er ikke den type bank, vi er,« sagde David Hellemann.

Også Totalkredits stigende bidragssatser blev vendt på pressemødet, hvor Nykredit har hævet priserne på boliglån som konsekvens af kommende øgede kapitalkrav fra EU. Erhvervs og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fortalte mandag til Berlingske, at der vil komme stigende krav til pengeinstitutter, og at det dermed vil blive dyrere at være boligejer.

Nordea vil dog ikke spekulere i, hvad de kommende kapitalkrav kommer til at betyde for bankens kunder.

»Der er ingen tvivl om, at de stigende kapitalkrav er en fælles udfordring for hele sektoren. Vi kender ikke de kommende kapitalkrav, og derfor vil vi ikke spekulere i det,« sagde David Hellemann.