Nordea tvinger salg af rørproducent igennem

Den kriseramte rørproducent Logstor får ny ejer, efter at Nordea har tvunget kapitalfonden Montagu til at sælge virksomheden. Køberen er britiske Triton.

Løgstør Rør har fået ny ejer, efter at kapitalfonden Montagu har solgt virksomheden videre efter seks år ejerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kriseramte rørproducent Logstor bliver overtaget af den britiske kapitalfond Triton, efter at den nordiske storbank Nordea har tvunget den tidligere ejer til at sælge virksomheden.

Handlen – der er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse – sker efter store økonomiske vanskeligheder i Logstor, der omsætter for ca. to milliarder kroner.

Kapitalfonden Montangu har ejet Logstor siden 2006, og problemerne i virksomheden betød, at låneaftalen med Nordea flere gange er blevet brudt. Det fik tidligere på året banken til at miste tålmodigheden med Montagu. Logstor har en gæld på op mod flere end 700 mio. kr., som primært er lånt i Nordea.

Kilder oplyser, at storbanken til sidst tvang Montagu til at sælge til Triton. Hvor stort et tab, Montagu og Nordea står til, er uklart. Men angiveligt får Nordea til et tab på »et mindre trecifret millionbeløb«, mens Montagu kommer ud med et større tab.

»Vi er tilfredse med, at der er fundet en konstruktiv løsning,« siger pressechef i Nordea, Stephan Ghisler-Solvang.

Banken har ikke yderligere kommentarer. Heller ikke Montagu har ønsket at kommentere detaljerne i handlen, men glæder sig over, at Logstor bliver solgt.

»Nordea og Montagu har haft en fælles forståelse for at finde en vedvarende løsning, der kan bringe ny finansiering til at udvikle virksomheden. Logstor har en rig tradition og en stærk position i markedet, og den kan blive udviklet yderligere med de nye ejere,« hedder det i en mail fra Montagu til Berlingske.

Salget sker, efter at udviklingen i Logstor de senere år er gået skævt. Det europæiske marked er bremset op, og ledelsens forsøg på at komme ind i Kina og i Mellemøsten er slået fejl.

Logstor har potentiale

Alligevel håber Triton at kunne vende udviklingen i virksomheden, hvis de europæiske konkurrencemyndigheder som forventet godkender handlen i august.

»Det er en interessant virksomhed, som er markedsledende i Europa, og vi ser gode udviklingsmuligheder i den,« siger partner i Triton, Carl Evald Bakke-Jakobsen.

Han peger på, at især rør til fjernevarme kan skabe vækst i Logstor.

»Vi ser gode muligheder for at udvikle det uden for Europa og samtidig anvende Logstors systemer inden for olie- og gasindustrien på en mere global basis,« siger Carl Evald Bakke-Jacobsen.

Triton ønsker ikke at oplyse detaljer om handlen, herunder hvor meget fonden kommer til at betale for Logstor, hvis konkurrencemyndighederne godkender den.

Logstor har hovedkvarter i Løgstør, og de 1.300 ansatte producerer såkaldt præisolerede rør. Siden Montagu overtog selskabet for syv år siden, er gælden betalt ned med en godt 400 mio. kr. fra over 1,1 mia. kr. Men samtidig er driftsindtjeningen også halveret, så den i seneste regnskabsperiode for 2011 lå på godt 150 mio. kr. Efter skat tabte virksomheden næsten 600 mio. kr. Regnskabet for 2012 er endnu ikke offentligt, men kilder oplyser, at situationen i virksomheden er yderligere forværret.

Lukket fond

Den nye ejer, britiske Triton, er kendt for at været en de mere lukkede fonde i Norden og har traditionelt været mere tilbageholdende med at oplyse om sine selskaber end de fleste andre kapitalfonde i Danmark. Fonden ejer DVSM Group, det tidligere DSV Miljø, som blev købt ud af transportkoncernen DSV for ni år siden. Sidste år investerede Triton også i rederiet Nordic Tankers.

Montagu har også været en flittig aktør på det danske marked. Fonden har blandt andet ejet pharmaselskabet Vetxx og senest containerrederiet Unifeeder, som i foråret blev solgt videre til den svenske kapitalfond Nordic Capital.