Nordea-topchefs elg-jagt trækkes ind i svensk bestikkelsessag

Christian Clausen har angiveligt deltaget i ekstravagante jagtture med den skandaleombruste svenske skovkoncern SCA. Eksperter vurderer, at det kan falde inden for rammerne af bestikkelse.

Foto: Thomas Lekfeldt. Nordeas topchef, danske Christian Clausen, har angiveligt deltaget i jagtture i 100.000-kroners-klassen sammen med den skandaleombruste svenske skovkoncern SCA.
Læs mere
Fold sammen

Den danske topchef for storbanken Nordea trækkes ind i en opsigtsvækkende skandalesag om skovkoncernen SCA.

Sagen, som er oprullet af Svenske Dagbladet igennem flere måneder, drejer sig i hovedtræk om misbrug af firmajetten til private formål, og er ved at udvikle sig til en af de største skandaler i svensk erhvervshistorie.

Nordeas topchef Christian Clausen inddrages i sagen som deltager på mindst en af de ekstravagante jagtrejser. SCA er netop storkunde i netop Nordea. Med på turen var angiveligt en stribe andre svenske topchefer og endda den svenske konge.

Nordea bekræfter over for Svenske Dagbladet, at Christian Clausen har deltaget i rejserne inviteret af SCA og altså ikke selv har betalt. Nordea-chefen har ifølge Svenske Dagbladet oplysninger nedlagt sin første elg på sådan en tur, og trofæet har efter sigende været udstillet på hans kontor i storbanken.

På de meget dyre jagter som fandt sted i 2011 blev deltagerne fragtet rundt med en helikopter, som også blev brugt til at hente alkohol og is til jagtselskabets drinks. Også privatfly har været i brug for at flyve stjernekokke ind fra udlandet og i et tilfælde til at hente en glemt tegnebog.

Nogle iagttagere anslår at jagtturene har kostet op til 100.000 kroner per deltager.

Og det kan falde inde for rammerne for bestikkelse, vurderer Helena Sundén, der er generalsekretær på Institutet mot mutor, på dansk instituttet mod bestikkelse.

»Min vurdering er, at det er i strid med vores retningslinjer. Blandt andet fordi det drejer sig om et gode med en høj markedsværdi og fordi de gives til en person, som sidder i en besluttende position. Derudover foreskriver retningslinjerne, at man skal kunne drage nytte på sit job af de goder, man tager imod. Spørgsmålet er, om man har nytte af jagt på jobbet,« siger Helena Sundén.

Nordea vil ikke løfte sløet for bankens retningslinjer for repræsentation, men banken understreger, at Christian Clausen har fulgt dem.

»Der findes ingen bestemte beløbsgrænser. Det er en vurderingssag i hvert enkelt tilfælde. I denne sag var deltagelsen godkendt af Nordeas bestyrelsesformand,« skriver pressechef Peter Brunnbjerg i en mail til Svenska Dagbladet. Og uddyber:

»Det er ganske almindeligt, at Nordea-ansatte i forskellige positioner i virksomheden mødes med kunder med det formål at fremme forretningsforbindelserne gennem netværket.«