Nordea-topchef til politikere: Hold pause fra reguleringen

Der skal midlertidigt stoppes for yderligere regulering af bankerne, og så skal der gøres status over, om reguleringen har den ønskede indvirkning, så samfundsvæksten ikke bliver kvalt. Det siger Nordeas nye topchef, Casper von Koskull.

Foto: Nikolai Linares. Nordeas nye topchef - Casper von Koskull
Læs mere
Fold sammen

Det er på tide at tage en time out og se nærmere på, om al den nye regulering, som bankerne i de senere år er blevet pålagt, nu også virker efter hensigten. Sådan lyder opfordringen fra Nordeas nye topchef, Casper von Koskull til politikerne.

»I og med at vi har fået en tsunami af ny regulering, bliver vi nødt til at sige stop og tage et skridt tilbage og se på den fulde indvirkning af reguleringen. Hvis indvirkningen er, at vi overregulerer, så det går ud over væksten i samfundet, må vi justere reguleringen,« siger Casper von Koskull og tilføjer:

»Jeg siger ikke fuldt stop, men et midlertidigt stop, hvor vi skal gøre status. Og hvor vi skal sørge for, at der ikke kommer regulering, der er rettet mod en problemstilling, som allerede er håndteret.«

Han henviser til, at en af hans største bekymringer er, at for høje kapitalkrav vil betyde, at private husholdninger og virksomheder ikke kan få tilstrækkelig finansiering. Der er vi dog ikke endnu, understreger han.

»Min holdning er, at hvis man overregulerer, skal man ikke have ondt af bankerne. Vi skal nok klare os. Men vi skal undgå at overregulere, så det ikke går ud over samfundet,« siger Casper von Koskull.

Bankerne har megen kapital

Det var særligt finanskrisen, der tydeliggjorde et øget behov for regulering i sektoren. En række banker i Danmark gik konkurs og efterlod tusindvis af aktionærer med mistede formuer. Casper von Koskull mener, at bankerne nu har så megen kapital, at det ikke vil komme på tale, at skatteyderne skal betale for konkurser i banksektoren i fremtiden.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

»Der er megen regulering, og jeg mener, at konstruktionen er god. Vi har brug for en finansiel regulering, der sikrer, at skatte­yderne ikke skal betale for bankkrak hvert 10.-15. år. Vi har meget sikrere banker og meget mere kapital i dag, og den struktur er helt rigtig, mener jeg,« siger bankdirektøren.

Bankernes lobbyister har i årevis advaret om, at for skrappe krav til bankerne vil skade hele samfundsøkonomien, mens fortalerne for skrappere regulering har fremhævet vigtigheden af at undgå en ny ødelæggende finanskrise. Reaktionen fra Casper von Koskull kommer i forlængelse udtalelser fra den nytiltrådte direktør for Finanstil­synet i Danmark, Jesper Berg, der i onsdagens udgave af Berlingske ligeledes advarede om, at den skrappe regulering af bankerne koster vækst.