Nordea: Sverige vil hæve bankafgift trods flyttetrussel

Nordeas trussel om at forlade Sverige har ikke fået den svenske regering til at ændre på niveauet for den forhøjede bankafgift næste år. Dog er der sat et loft på afgiftsfonden og en slutdato for de ekstra udgifter for bankerne.

Arkivfoto: Nordeas trussel om at forlade Sverige har ikke fået den svenske regering til at ændre på niveauet for den forhøjede bankafgift næste år. Dog er der sat et loft på afgiftsfonden og en slutdato for de ekstra udgifter for bankerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afgiften skal polstre den svenske statskasse til en eventuel ny bankkrise, og pengene sættes i en fond, der ventes at være fuldt finansieret - ved at nå op på 3 pct. af de garanterede indskuds i svenske banker - i 2025.

Det skal ske ved næste år at hæve bankafgiften til 0,125 pct. af bankernes såkaldte afgiftsgrundlag, der beregnes på baggrund af balancen.

Det fortæller Sveriges regering i en meddelelse torsdag morgen. Allerede fra 2019 skal afgiften dog nedtrappes til 0,09 pct., og fra 2020 bliver niveauet på 0,05 pct. - frem til 2025, hvor fonden ventes at være fyldt.

Tidligere har forslaget lydt på en stigning til 0,125 pct., men der var ikke sat en slutdato eller loft på forslaget.

I gennemsnit ventes banksektoren at skulle betale 10 mia. svenske kr. om året i løbet af de næste otte år, fortæller nyhedsbureauet Direkt. Det beløb er dog både en kombination af den nye afgift og en endnu ikke vedtaget bankskat.

»Sverige har en stor, koncentreret og voksende banksektor. Det indebærer, at der er behov for en stor reserve,« udtaler finansminister Magdalena Andersson i en pressemeddelelse, og finansmarkedsminister Per Bolund kalder det et »velafvejet« forslag.

»Banksektoren har store overskud, og det er i gode tider, at risici for den finansielle stabilitet - for eksempel øget gæld og stigende priser - bygges op, skriver den svenske regering som motivation for forslaget.«

De forhøjede takster er blevet mødt med modstand af de svenske banker og især af Nordea, der har truet med at flytte sit hovedkvarter ud af Sverige - sandsynligvis til Finland eller Danmark - på grund af ekstraudgifterne, der ventes at løbe op i milliardklassen årligt for banken.

En krølle på forslaget er dog, at udenlandske bankers filialer også skal bidrage til skatten, skriver Finanswatch. Det kan ifølge mediet fungere som en "giftpille" for Nordeas flyttetrussel, da banken stadig ville hænge på en stor afgift i Sverige selv efter et ryk til udlandet.

Nordea har indtil videre ingen kommentarer på forslagets effekt på flytteplanerne, siger IR-chef Rodney Alfvén til Bloomberg News. Banken tager dog til efterretning, at forslaget er ændret fra tidligere.