Nordea suspenderer forfattere bag vaccinekritisk analyse

Nordea er kommet i modvind, efter at de søndag offentliggjorde en vaccinekritisk analyse – blandt andet med en nazireference – som de senere måtte trække tilbage. Nu er de to forfattere bag blevet suspenderet.

En af de nu suspenderede senioranalytikere bliver mindet om i en kommentar på Twitter, at han er »økonom, ikke epidemiolog«. »Epidemiologi er i bund og grund bare matematik, og feltet er blevet ekstremt politisk,« lyder svaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to profilerede senioranalytikere Andreas Steno Larsen og Martin Enlund er blevet suspenderet fra Nordea efter den seneste uges tumulter.

Det skriver netmediet Finans fredag.

Søndag offentliggjorde storbanken en kontroversiel, vaccinekritisk analyse, der havde de to analytikere som forfattere, og indholdet vakte opmærksomhed i indland såvel som udland. Men synspunkterne stemte ikke overens med Nordeas officielle syn, og derfor fjernede banken analysen fra sin hjemmeside og igangsatte en intern undersøgelse, skrev Berlingske torsdag.

Mens den står på, vil de to analytikere, der er henholdsvis global chefstrateg og chefanalytiker, hverken »skrive eller offentliggøre«, oplyser Nordea til Finans.

Artiklen fortsætter under opslaget, hvor medlem af det finske parlament Mikko Kärnä stiller sig meget undrende over for analysen.

Berlingske har denne uge gendannet analysen, der overordnet er skrevet i kryptiske vendinger.

Udover at de to forfattere generelt går i kødet på sundhedseksperter og myndigheder fra flere lande grundet coronatiltag, virker det samtidig til, at de er skeptiske over for vaccinernes effektivitet, samt at de ikke har den store tiltro til de indgreb, der indføres i Europa for at bekæmpe smitte fra coronavirus.

Måske mest bemærkelsesværdigt lød en af pointerne, at man ikke har lært af Nürnbergprocessen, hvor topnazister blev retsforfulgt, efter det blandt andet kom frem, hvordan der var blevet eksperimenteret med mennesker med nazilægers viden.

»Hvis vi ser bort fra lærdommen fra Nürnbergprocessen i forhold til kropslig integritet, informeret valg, indgreb i borgerrettigheder og så videre, så er der omkostninger ved nedlukninger, vaccinetvang og så videre,« lød det blandt andet i analysen.

En kritisk analyse mere

Fredag beskrev Berlingske, at den kontroversielle analyse ikke var den eneste af sin slags fra Nordea.

En anden analyse fra 12. september i år, også skrevet af Andreas Steno Larsen og Martin Enlund, insinuerer blandt andet, at Australien fortsat er en fængselskoloni med vendingen »den tidligere (?) fængselskoloni«, der bruges i forbindelse med, at landets coronahåndtering omtales. Den analyse vil nu også være omfattet af den interne undersøgelse.

Med de to analyser bevæger de to senioranalytikere sig ud af rollen som økonomiske analytikere, vurderer brandingekspert Frederik Preisler over for Berlingske. I stedet beskriver han dem som »partsindlæg«.

Synspunkterne fra søndagens analyse ikke er repræsentativ for Nordeas officielle holdning, oplyste banken til Berlingske torsdag. Fredag beklagede Nordea søndagens analyse en pressemeddelelse på deres egen hjemmeside, hvor de tydeliggjorde, at de som virksomhed følger myndighedernes vejledning.