Nordea stopper yderligere investeringer i kontroversiel rørledning

Nordea har besluttet midlertidigt at stoppe yderligere investeringer i selskaberne bag det omstridte olierørledningsprojekt Dakota Access Pipeline.

Foto: © Bob Strong / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gælder foreløbig i en periode på seks måneder, oplyser Nordea, der af en indianerstamme er blevet opfordret til at droppe investeringerne og tidligere på måneden fik besøg af miljøaktivister som følge af bankens involvering i projektet.

Efter et besøg i North Dakota lyder det nu fra bankens leder af Sustainable Finance, Sasja Beslik, at Nordea vil stille hårde krav til selskaberne om at ændre etableringen af rørledningen i nærheden af reservatet, som tilhører den oprindelige amerikanske befolkning

- Vi har truffet beslutningen på grundlag af oplysninger, der er kommet frem under diskussioner med de relevante interessenter. Vores konklusion er, at den vurdering af miljørisici, der er foretaget, er korrekt gennemført. Derimod har konsultationer på stedet vist, at projektet ikke har været tilstrækkeligt forankret, siger Sasja Beslik i en meddelelse fra banken.

Investeringsstoppet indebærer, at bankens forvaltere ikke må foretage nye investeringer i nogen af de tre selskaber bag projektet, Energy Transfer Partners, Sunoco Logistics Partners og Philips 66, i de seks måneder, hvor investeringsstoppet gælder.

- Senest ved slutningen af perioden foretager vi en ny vurdering af situationen og de skridt, som selskaberne bag Dakota Access Pipeline har taget, skriver Nordea.

Hos Greenpeace har kampagnechef Julie Koch tidligere kaldt projektet dybt problematisk.

- Den oprindelige befolkning er ikke blevet informeret om beslutninger og har ikke ordentlig adgang til at blive hørt i processen. Samtidig har politiet udvist en meget voldsom fremfærd over for de demonstranter, der har protesteret, har hun udtalt ifølge Politiken.