Nordea skuffer en anelse i Christian Clausens sidste regnskab

Nordeas afgående topchef, Christian Clausen, slutter af med et regnskab, der ligger tæt på analytikernes forventninger. Men faldende indtægter giver en resultatnedgang i banken.

Christian Clausen, afgående topchef i Nordea, præsenterer sit sidste regnskab i spidsen for Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lav udlånsvækst og et fortsat pres på indtjeningen på indlån giver et resultat for tredje kvartal i Nordea, der dels er en tilbagegang i forhold til samme periode sidste år, og dels ligger en smule under, hvad analytikerne havde forventet.

Bankens nettorenteindtægter lander på 1.272 mio. euro, hvilket er en tilbagegang på ni pct. i forhold til tredje kvartal 2014. Forventningerne lå inden regnskabet på 1.286 mio. euro ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Finans.

Også gebyr- og provisionsindtægterne skuffer en smule med 717 mio. euro mod forventninger på 744 mio. euro.

Christian Clausen, der leverer sit sidste regnskab som topchef i Nordea, inden han træder tilbage den 1. november, forklarer tilbagegangen med en manglende aktivitet fra erhvervskunderne.

»Sommermånederne var præget af et sæsonmæssigt lavere aktivitetsniveau, men vi har ikke set den normale stigning i aktiviteten blandt erhvervskunder og i markedet i efteråret. Indlånsmarginalerne er fortsat under pres, og udlånsvæksten er lav, men nettorenteindtægterne i forretningsområderne ligger fortsat på et pænt niveau,« siger Christian Clausen.

Bankens nedskrivninger på udlån ligger uændret på 112 mio. euro, men Nordea formår at skære seks pct. af omkostningerne til 1.108 mio. euro i tredje kvartal i år. Christian Clausen udtaler, at Nordeas initiativer til at øge omkostningseffektiviteten forløber planmæssigt. Det giver en omkostningsprocent på 49,2, hvilket er et fald på 0,2 procentpoint i forhold til samme periode året inden.

Resultatet før skat for tredje kvartal lander på 1.033 mio. euro, hvilket er omkring 100 mio. euro under analytikernes forventning på 1.128 mio. euro og et fald på fem pct. i forhold til tredje kvartal 2014.

Resultatet giver dog fortsat en tocifret forrentning af egenkapitalen. Den lyder på 10,4 pct. mod 11,2 pct. i samme periode året inden.