Nordea ser ti år ind i fremtiden: Banker vil kunne undvære hver anden medarbejder

Den nordiske storbank Nordea offentliggjorde i sidste uge en enorm fyringsrunde. Men når bankens topchef ser ind i fremtiden, så kan de 6.000 afskedigelser, som Nordea annoncerede, meget vel bare være toppen af isbjerget.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er intet at sige til, hvis flere Nordea-ansatte for tiden går og har en knude i maven. I sidste uge annoncerede bankens adm. direktør Casper von Koskull nemlig, at hele 6.000 medarbejdere ud af koncernens 31.800 skal finde et nyt job i løbet af de kommende år, men efter alt at dømme var den store fyringsrunde blot begyndelsen.

I et interview med nyhedsmediet Bloomberg, som Casper von Koskull gav fredag i London, kiggede Nordea-direktøren i spåkuglen. Og dér så han en bankverden, hvor digitaliseringen vil gøre langt flere medarbejdere overflødige.

»Hvis nogen siger, hvor vi er, eller hvor banker er ti år fra nu, så kunne banker let have halvt så mange [ansatte], som vi har i dag,« sagde von Koskull, der vurderer, at Nordea er en af de førende, når det kommer til at omstille den finansielle sektor mod den nye, digitale virkelighed.

»Vi er måske en af de første,« siger han, »Det er ikke besparelser som sådan, det er en anden måde at gøre forretning på, hvor du har brug for færre mennesker.«

Sidste uges fyringsrunde blev hårdt modtaget hos fagforeningerne, hvor formanden for Finansforbundet, Kent Petersen, kaldte Nordeas beslutning for »skammelig«. Casper von Koskull har noteret sig kritikken, men den bider ikke.

»De (fagforeningerne, red.) ved, hvad der er på vejen. Vi har talt om det i to år,« sagde han i interviewet med Bloomberg. »Det er meget tydeligt, at det en vedvarende tendens i finansindustrien, fordi det er en industri, som er meget digital,« sagde han til Bloomberg.