Nordea-revisor granskes efter hvidvask-sjusk

Nu undersøger revisornævnet KPMGs rolle i Nordea efter kritik af storbankens kontrolsystem mod hvidvaskning.

Foto: CHRIS HELGREN.
Læs mere
Fold sammen

Det kritiske lys er sat på Nordeas revisor, KPMG, efter storbanken har fået kritik for sine kontrolsystemer mod hvidvaskning af penge og andre kriminelle pengestrømme. Det skriver Svenska Dagbladet.

Konkret har det svenske revisornævn, Revisornämnden, indledt en efterforskning af den svenske del af KPMG, efter revisionskoncernen i flere år angiveligt overså Nordeas mangelfulde kontrol af hvidvask. Og det er anden gang, der er fokus på KPMG i forbindelse med Nordeas kontrol mod hvidvask og pengestrømme til terrorister.

Sagen stammer fra Finanstilsynets kontrolbesøg midt i maj, som udløste kritik af storbankens systemer og muligheden for kriminelle for at bruge banken uhindret. Sagen udløste både en advarsel og en millionstor bøde - også fordi det var tredje gang, Nordea fik kritik af systemerne og rutinerne.

Nu viser det sig så, at revisornævnet også har reageret på kritikken , fordi den ansvarlige revisor har pligt til at indberettet mangelfulde kontrolsystemer.

»Jeg reagerer først og fremmest, fordi det er tredje gang Nordea får kritik omkring dette spørgsmål. Og vi tænker på, om der var noget, revisorerne burde have gjort og som de ikke har gjort,« siger Adam Diamant, stedfortrædende chef i Revisornämnden, til avisen.

KPMG siger i en kort kommentar, at revisornævnet er velkommen til at gennemføre sin undersøgelse.