Nordea retter ind efter bøde for manglende hvidvaskkontrol

Nordea lover at få bedre styr på sine interne processer omkring kontrol af hvidvask, efter at bankens svenske afdeling fik en bøde fra landets finanstilsyn.

Foto: BOB STRONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bøden på 30 mio. skr. (knap 27 mio. kr.) er dog høj, mener banken.

- Nordea anerkender naturligvis de forbedringsområder, tilsynet har udpeget, og vil uden forsinkelse justere sine interne processer for at sikre, at banken lever op til kravene og præciseringerne udtrykt i tilsynets beslutning, skriver Nordea i en pressemeddelelse.

Det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, uddelte bøden, fordi Nordea ikke har overholdt EU's regler om håndtering af sanktioner og arbejdet med at modvirke hvidvask af penge.

- Siden bruddene er alvorlige og i nogle tilfælde har foregået over længere tid, får banken en anmærkning og en bøde på 30 mio. skr., skrev Finansinspektionen i en pressemeddelelse.

Ifølge Finansinspektionen har Nordea i flere år undladt at kontrollere bagmænd, og banken har dermed været i fare for at give økonomiske ressourcer til "sortlistede" personer. Samtidig er kun 16 af 74 transaktioner på indefrosne konti blevet meldt til Finansinspektionen af Nordea.

- Nordea finder straffen høj, fordi overhovedet ingen forbudte transaktioner har fundet sted på de indefrosne konti, tilsynet har gransket, skriver banken.

Den påpeger, at de fleste transaktioner havde at gøre med små beløb relateret til renter og gebyrer.

Nordea lover, at banken har indført nye procedurer for at forhindre gentagelser. Blandt andet vil alle eksisterende kunder blive analyseret, og der vil dagligt blive tjekket op på sanktionslister.

/ritzau/FINANS