Nordea og FIH Erhvervsbank leverer tungt skyts

I sommeren 2008 blev det forsøgt at sælge Roskilde Bank, og FIH, Nordea og revisionsfirmaet KPMG foretog due diligence. Resultatet heraf er ikke rar læsning.

Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sommeren 2008 tog forvarslerne om finanskrisen til i styrke, og krisen i Roskilde Bank ligeså.

Der blev derfor gjort forsøg på at afhænde banken, og til det formål blev Nordea, FIH Erhvervsbank og KPMG bedt om at gennemføre en due diligence og skabe overblik over kredithåndtering og udlånsportefølje samt vurdere bonitet og kvalitet af udlånene.

Vurderingerne i den foretagne due diligence er ikke rar læsning: »I almindelighed gjaldt i banken, at de skriftlige bevillinger, der anvendtes i banken og blev fremsendt til bestyrelsen til behandling på bestyrelsesmøderne, intet eller kun begrænset grundlag gav for beslutninger om kreditgivning,« skriver Finansiel Stabilitet i sit afsluttende processkrift. Nordea omtalte i 2008 bl.a. »typisk summarisk beskrivelse, som ikke giver overblik eller et helhedsbillede, men i stedet er koncentreret om projektbeskrivelse.«

Ifølge Nordea var bevillingsprocessen mangelfuld, bevillingerne blev ofte foretaget på et mangelfuldt grundlag, mange engagementer indeholdt efterbevillinger, og likviditetsvurdering blev tillagt markant mindre betydning end vurdering af »projektværdi«.

FIH Erhvervsbank konkluderede bl.a. efter at have gennemgået ni ud af de ti mest tabgivende engagementer, at mange kunder var organiseret i koncerner med svært gennemskuelige ejerstrukturer, hvorfor det var vanskeligt at gennemskue økonomien. Det var også svært at gennemskue byggeprojekternes status og likviditetsgenerering.

KPMG var også kritisk og skrev, at den uforsvarlige kreditgivning var særlig udtalt på de mest tabsgivende engagementer med Centerplan, Kenneth Schwartz Thomsen, O2 og Stones Invest.