Nordea nedgraderet af Moody's

To svenske banker og en norsk fik natten til fredag et nedgraderings-gok i nødden af kreditvurderingsinstituttet Moody's.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have givet italienske og spanske banker med grovfilen, er turen nu kommet til de svenske og norske.

Flere af dem måtte natten til fredag se deres kreditvurdering blive rykket et hak nedad. Det gælder svenske Nordea og Handelsbanken samt norske DNB.

Og de danske banker kan godt indstille sig på, at det snart er dem, der står for skud. Moody's er for øjeblikket ved at gennemgå kreditvurderingerne af otte danske banker og udgangspunktet er, at deres kreditvurdeirng også skal sænkes.I Sverige er der dog ikke stryg til alle. Kreditvurderingsbureauet har gennemgået ratingen af i alt fem institutter, og mens også Landshypotek får sænket sin kreditværdighed med to karakterer, slipper både SEB og Swedbank, som begge er kendt også på det danske marked, med skrækken.

Baggrunden for nedgraderingen er de svenske bankers afhængighed af at kunne hente finansiering på de internationale kapitalmarkeder. Moody's erkender dog, at de svenske banker er godt stillet relativt set i europæisk sammenhæng. De stramme kapitalmarkeder betyder højere priser for at låne penge og sammenholdt med de aktuelt lave renteniveauer i de nordiske lande, er bankerne udfordret på profitsiden.

De svenske banker får point for deres robuste kreditkvalitet, men understreger, at låntagerne i den eksport-orienterede svenske økonomi er kraftigt eksponerede mod de svagere europæiske økonomier.En nedgradering vil typisk betyde, at det bliver sværere og dyrere for bankerne at låne penge internationalt, men den svenske finansanalytiker Peter Malmqvist er ikke sikker på, at det vil få en stor effekt i denne omgang.

"Teorien bygger på, at alle omkring bankerne tror på nedgraderingen. Normalt burde Moody's og Standard & Poor's være meget betydningsfulde i bankverdenen eftersom deres rating styrer placeringen af penge. Men ratinginstitutionerne agerer ikke særligt tillidsvækkende for øjeblikket. Jeg tror, at andre end jeg, synes, de er svære at tolke," siger Peter Malmqvist til det svenske nyhedsbureau TT.

Hvad angår DNB, fastslår Moody's, at den stærke, norske økonomi er med til at holde hånden under landets banker - og deres kreditvurderinger.Faktisk er de norske, makroøkonomiske forhold så solide, at de kan afbøde nogle af de negative tendenser,  som udfordrer bankerne. For DNB's vedkommende er det blandt andet eksponeringen mod risikofyldte sektorer som shipping samt en øget regulering og afledt skarpere konkurrence mellem de norske banker.

"Næsten 80 procent af DNB's indtjening stammer fra Norge, og i vores optik er det norske marked mindre påvirket af den globale, makroøkonomiske ustabilitet og lave vækst end hovedparten af de europæiske lande," skriver Moody's.

Også den norske Sparebanken Vest får sænket sin kreditvurdering.

Moody's indledte den 16. februar en stor gennemgang af i alt 114 europæiske banker i forventning om, at de skulle have sænket deres kreditkarakter. I alt er banker i 16 lande berørt af revurderingen, indtil videre har de spanske, italienske - og altså de svenske og norske fået dommen.

Afgørelsen omkring de danske banker ventes at falde inden for de kommende uger.