Nordea nærmer sig historisk farvel til dansk banklicens

Nordea har nu officielt sendt en ansøgning til det svenske finanstilsyn om at fusionere datterbankerne i Danmark, Norge og Finland. Dermed er nordens største bank kommet et skridt tættere på at opgive sin danske banklicens.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En epoke i dansk bankhistorie slutter snart.

I hvert fald har Nordea ansøgt det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, om at sætte en fusion i værk af datterbankerne i henholdsvis Danmark, Norge og Finland. Ansøgningen er et centralt led i Nordeas planer om at opgive sin danske banklicens, hvor Nordea-forgængerne ellers kan spores næsten 200 år tilbage.

»Den virksomhed, som i dag drives af de nordiske datterbank, tænkes fortsat at blive drevet som fililaer i de respektive lande i stedet for via de nuværende datterselskaber,« skriver Finansinspektionen og tilføjer, at visse aktiviteter dog fortsat vil blive drevet via datterselskaber.

Finansinspektionen forventer, at der kommer et svar på Nordeas ansøgning inden sommer.

Nordea håber med øvelsen i højere grad at strømline den store nordiske bank, der bygger på et hav af fusioner mellem danske, svenske, norske og finske banker.

Det symbolske farvel til den danske banklicens vurderes ikke at få nogen reel betydning for Nordea, der stadig skal overholde dansk lovgivning. Men skridtet markerer, at Nordens største bank, der i årevis har været præget af »landskampe« i toppen af koncernen mellem danskere, svenskere og finner, gerne vil være en samlet bank.

Strømliningen af bankens struktur sker samtidig med store forandringer i Nordea, blandt andet et historisk stort it-projekt til et to-cifret milliard-beløb. I efteråret overtog finnen Casper von Koskull jobbet som topchef i Nordea efter danskeren Christian Clausen.