Nordea lukker for investeringer i kontroversiel olieledning

Tre selskaber, der står bag en omstridt olieledning i USA, får ikke flere investeringer gennem den nordiske bank Nordea.

Dakota Access Pipeline (Dapl) har fra starten været en, mildest talt, kontroversiel sag. Her demonstration mod opførelse af olieledningen, som både er blevet kritiseret af miljøaktivister, den oprindelige amerikanske befolkning og veteraner fra den amerikanske hær Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS

Det oplyser Sasja Beslik, som er chef for bæredygtig økonomi i Nordea på Twitter.

- Nordea ekskluderer ETP, Sunovo Logistics og Phillips 66 fra alle investeringer på grund af den seneste beslutning om at fortsætte med den omstridte rute for Dapl, skriver han i et opslag.

- Nordea har søgt en dialog med de tre selskaber bag olieledningen om en alternativ rute. Selskaberne har afvist enhver form for dialog med Nordea, uddyber Beslik i en skriftlig meddelelse.

Dakota Access Pipeline (Dapl) er en olieledning, der løber gennem fire amerikanske stater.

Blandt andet skal ledningen løbe gennem et naturområde i staten North Dakota. Det har ført til protester fra naturorganisationer mod ledningen.

Projektet er tidligere blevet stoppet af miljøhensyn. USA's præsident, Donald Trump, har dog med et præsidentielt dekret genoplivet projektet.

Ledningen skal også gå gennem et reservat for siouxindianerne i Standing Rock-stammen. Stammen siger, at rørledningen kan forgifte deres vandforsyning, og at den krænker deres reservat og kultur.

I december suspenderede Nordea alle kommende investeringer i de tre selskaber, mens banken undersøgte forholdene bag olieledningen.

Nu er banken nået til den konklusion, at den ikke ønsker at føre investeringer over i de tre selskaber.

- Det betyder, at selskaberne ikke ender på listen af selskaber, vi investerer i, skriver Sasja Beslik.

- Vi kan ikke kommentere en tidshorisont for salg af aktiver på grund af en række faktorer. Vi har også en forpligtigelse overfor vores kunder til at handle ansvarligt og i deres interesse.

En af olieledningens største modstandere har været miljøorganisationen Greenpeace. Den har ikke andet end ros tilovers for Nordeas beslutning.

- Dybest set er den her olieledning en dybt kritisabel investering, siger Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk rådgiver i organisationen.

- Det er en meget glædelig nyhed, at Nordea tager konsekvensen af, hvor kritisabel en investering det er.