Nordea-kunde raser over prisstigninger: »Det er falske signaler og dårlig forretningsmoral«

Susanne Larsen forlod i sidste måned Totalkredit for at undgå prisstigninger på boliglån. I stedet skiftede hun til Nordea Kredit, fordi de ingen planer havde om sætte bidragssatserne op. Men nu hæver Nordea også priserne.

Susanne Larsen er for kort tiden siden skiftet fra Totalkredit pga. prisforhøjelser. Nu er hun kunde hos Nordea Kredit, som onsdag også valgte at hæve sine priser, selvom de hidtil har sagt, at de ikke ville hæve deres bidragssatser. Nu har hun så spildt de flere penge. Huset ligger i centrum af Kerteminde og lejes ud til en veninde. Foto: Asbjørn Sand Fold sammen
Læs mere
Foto: Asbjørn Sand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Susanne Larsen fra Kerteminde føler sig ført bag lyset af Nordea.

For blot en måned siden skiftede hun sit daværende realkreditinstitut Totalkredit ud med Nordea Kredit for at undgå prisforhøjelser, som Nykredit i februar varslede over for tusindvis af boligejere i datterselskabet Totalkredit.

Som bankkunde hos Nordea havde 52-årige Susanne Larsen gjort sin bank opmærksom på, at hun var utilfreds med Totalkredits prisstigninger, hvilket fik Nordea til at kontakte hende med et tilbud om at skifte realkreditinstitut til Nordea Kredit.

»Nordea kunne godt forstå, at jeg ikke var tilfreds med Totalkredits forhøjede bidragssatser, så Nordea ville give mig et tilbud, som jeg nærmest ikke kunne sige nej til. I banken fik jeg at vide, at Nordea Kredit ikke havde nogen planer om at sætte bidragssatserne op, selv om de naturligvis ikke kunne garantere noget. Det kunne jeg godt se logikken i, og da jeg fik indtryk af, at det først var om et års tid, de ville hæve priserne, gennemførte jeg lånet hos Nordea Kredit,« fortæller Susanne Larsen.

Skiftet fra Totalkredit til Nordea Kredit kostede Susanne Larsen op til flere tusinde kroner i flytteomkostninger, men med udsigt til lavere bidragssatser hos Nordea Kredit, var de penge hurtigt tjent hjem igen, forklarede banken ifølge Susanne Larsen.

Men den forudsigelse skulle vise sig ikke at holde stik. Onsdag i denne uge meddelte landets tredjestørste realkreditinstitut, Nordea Kredit, således, at selskabet ligesom landets to største realkreditselskaber, Totalkredit og Realkredit Danmark, hæver priserne på boliglån.

»Det er meget utroværdigt, at Nordea siger, at de kan gøre det bedre end andre, og kort tid efter laver samme nummer. Jeg synes, at det er falske signaler og dårlig forretningsmoral. Jeg føler, at Nordea bare kan malke mig, som de vil. Det er meget frustrerende,« siger Susanne Larsen.

Som argument for de hævede priser henviser Nordea til, at realkreditinstitutterne på grund af ny lovgivning skal sætte mere kapital til side for at kunne yde lån til deres kunder. Susanne Larsen forstår godt, at det kan være nødvendigt for realkreditselskaberne at skulle polstre sig med ekstra kapital, men hun stiller sig uforstående over for måden, det foregår på.

»Hvis realkreditinstitutterne skal have den øgede kapital, forstår jeg ikke, hvorfor de ikke går ud i samlet flok og hæver priserne? Hvorfor skal et selskab som Nordea høste Totalkredits kunder, for kort tid efter selv at sætte priserne op? Generelt virker det til, at realkreditselskaberne hæver deres bidragssatser mere, end nødvendigt er. Jeg ved godt, at det er forretning, men det er ikke en særlig pæn forretningsmetode,« siger hun.

Susanne Larsens lån i Nordea Kredit bliver fremover 2.000 kroner dyrere om året. Lånet finansierer en bolig, som Susanne Larsen lige nu lejer ud til en bekendt, der ikke har alt for mange penge.

Derfor bekymrer det nu Susanne Larsen om, om hendes lejer vil kunne blive boende, hvis hun viderefører ekstraregningen til lejeren. For Susanne Larsen er en ekstraregning på 2.000 kroner om året også svær at sluge som førtidspensionist, og derfor overvejer hun nu, om hun skal sælge huset i Kerteminde.

»Selv om jeg er sur, klarer jeg det nok økonomisk. Jeg kan jo i værste fald sælge huset,« fortæller hun.

Adspurgt om, alternativet er, at hun skal skifte realkreditinstitut, svarer hun.

»Jamen, hvor pokker skal jeg gå hen? Realiteten er, at alle realkreditinstitutter hæver deres priser, og os der har omlagt lån, har så bare spildt de penge til glæde for en anden kreditforening og banken.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar til Susanne Larsens situation fra Nordea.