Nordea kan stå over for dilemma i Rusland

Skærpede sanktioner mod Rusland er på vej, men de vil ikke virke for Nordeas russiske bank, lyder det fra en chef i banken. Nordea kan dog potentielt set ende i en kompliceret situation, hvor banken både skal følge sanktioner og samtidig overholde russisk lovgivning.

Nordea er ikke i første omgang ramt af sanktioner mod Rusland, men banken erkender, at man kan havne i en meget kompliceret situation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver branchemediet Finanswatch.

- Vi overholder alle sanktioner fra både EU og OFAC (USA’s sanktionsmyndigheder, red.), og det har vi også i sinde at gøre i en situation med yderligere sanktioner. Men det er rigtigt, at der kunne opstå en kompliceret situation, hvor internationale sanktioner er i konflikt med den lovgivning, der er gældende i Rusland. I en sådan situation må vi overveje, hvordan vi bedst muligt lever op til de forskellige regler, siger Claus Christensen til Finanswatch.

En sådan situation kunne for eksempel opstå, hvis sanktionerne indeholder krav om, at udenlandsk ejede banker bliver beordret til at indefryse udlån og andre aktiver tilhørende russiske kunder.

Tidligere på måneden fortalte næstformand for Nordea Bank Rusland, Mikhail Polyakov, til et russisk medie, at vestlige sanktioner ikke vil virke på russisk territorium.

- Jeg vil også understrege, at datterbanker af udenlandske banker, herunder Nordea, har en licens fra den russiske centralbank og derfor fungerer i overensstemmelse med russisk lovgivning og regulering, sagde Mikhail Polyakov i et interview med det russiske finansmedie Finmarket den 1. juli og fortsatte:

- Derfor er der ikke noget, der truer statsejede virksomheders kapital, som er placeret i udenlandske datterbanker på russisk territorium, fordi disse datterbanker er residerende i Rusland. Derfor vil sanktioner ikke virke på russisk territorium, sagde han.

Det skyldes, at sanktionerne kun gælder virksomheder, der opererer under amerikansk og EU-lovgivning. Det betyder, at en bank med en udenlandsk filial skal følge reglerne. Men de udenlandske banker, som opererer i Rusland, er juridisk set russiske banker, der blot ejes af vestlige banker.

Det kommer af, at Vladimir Putin sidste år underskrev en lov, der forbød udenlandske banker blot at operere med filialer i landet.