Nordea indrømmer: Kæmpekrav fra Skat er på vej

Skattestyrelsen er på vej med en stævning til Nordea på knap en milliard kroner i den seneste udløber af den såkaldte udbyttesag. Storbanken afviser at have gjort noget galt.

Nordea kan imødese en massiv stævning fra Skattestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob Strong

Der er nu sat navn på den storbank, som kan imødese en massiv stævning fra Skattestyrelsen i den seneste udløber af den såkaldte udbytteskandale. Den går kort sagt ud på, at udenlandske investorer har fået refunderet milliarder i udbytteskat fra Danmark – uberettiget, mener Skattestyrelsen.

I den seneste udløber af sagen, som DR og Børsen har afdækket, er der tale om en canadisk pensionskasse, HOOPP. Anders Holkmann Olsen, chefjurist i Nordea Danmark, kommenterer for første gang Nordeas rolle i sagen som formidler af den tilbagebetalte udbytteskat:

»Vi kan bekræfte, at Skattestyrelsen har meddelt Nordea, at styrelsen vil stævne Nordea med krav om betaling af ca. 900 millioner kroner i forbindelse med den såkaldte HOOPP-sag. Vi tager denne sag meget alvorligt, og det er vores vurdering, at vi har overholdt vores forpligtelser og ikke har et ansvar i sagen,« skriver han i en mail.

Tre storbanker, som foruden Nordea tæller SEB og Danske Bank, stod for refusion af udbytteskat via et system, som blev kaldt bankordningen.  Men ifølge Nordea blev refusionerne, som sagen drejer sig om, blev ikke sendt via bankordningen. De blev derimod sendt via den såkaldte blanketordning, som den oprindelige milliardstore sag også blev. Det foregik med skatteblanketter.

Nordea afviser at have gjort noget forkert.

»I Nordea vil vi ikke medvirke til skatteunddragelse. Vi har løbende samarbejdet med myndighederne og stillet information om sagen til rådighed, og vi fortsætter naturligvis dialogen med myndighederne,« skriver Anders Holkmann Olsen.

Nordea har ikke yderligere kommentarer.

På et  pressemøde tidligere mandag offentliggjorde Skattestyrelsen sit krav og baggrunden for det. Kenneth Joensen, der er direktør for selskaber hos Skattestyrelsen, kaldte det for »en knastør juridisk vurdering,« der ligger bag beslutningen om at retsforfølge både banker og pensionskassen, der modtog refusionen.

Bankordningen har ifølge ministeriet medført uretmæssige udbetalinger på mellem 712 og 940 mio. kroner i perioden mellem 2012 og 2015.