Nordea har lånt milliarder til oligark med diktatur-forbindelse

Nordea har via skattely lånt et milliardbeløb til en oligark, som har tætte forbindelser til Kasakhstans diktatoriske præsident, rapporterer svenske SVT.

Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at Skandinaviens største bank søndag blev anklaget for at hjælpe klienter med at skjule formuer i skattely i Panama, har storbanken erklæret, at den slags hører tiden før 2009 til. Men en granskning foretaget af SVT-programmet Uppdrag af de såkaldte Panama-papirer, som er lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, afslører mistænkelige transaktioner af yngre dato. De senere år har Nordea ifølge det svenske medie nemlig lånt op imod 3 mia. svenske kr. til et byggeprojekt i Moskva.

Pengene er ifølge Uppdrag overført via en række brevbokse til den kasakhiske oligark Serzjan Zjumasjov, der står landets præsident, Nursultan Nazarbajev, nær. Han har styret Kasakhstan, som anses for at være ekstremt korrupt, siden 1989 og fik 98 pct. af stemmerne ved præsidentvalget sidste år.

- Det får samtlige alarmklokker til at ringe - både hvad angår set-uppet, og når det drejer sig om den endelige låntager, siger Jakob König, der er bankekspert, i programmet.

Udlånene er desuden baseret på penge, som almindelige kunder har deponeret i banken, fortsætter han.

- Jeg tror ikke, at der er mange kunder, der ønsker, at deres penge bruges til det, vurderer Jakob König.