Nordea-flytning begrædes i Sverige: »Det er et stort prestigetab«

Svenske politikere, erhvervspersoner og mediefolk er triste over, at Nordea flytter sit hovedkontor fra Sverige til Finland. »Det er et stort prestigetab,« siger dagblads børskronikør, mens den politiske skyld allerede nu søges placeret.

Foto: Sarah Christine Nørgaard

I den svenske hovedstad Stockholm var der onsdag en nedslået stemning efter meldingen om Nordeas flytteplaner. De svenske planer om en ekstra bankskat, fik allerede for seks måneder siden Nordea til at overveje at flytte fra Stockholm.

Mange troede først, at det bare var et politisk indspark, men onsdag eftermiddag gjorde Nordea alvor af truslerne og rykkede kontoret til Helsinki og dermed ind i den europæiske bankunion. Svenska Dagbladets børskronikør Patricia Hedelius kipper heller ikke med det blå-gule flag på en dag som denne.

»Det er et stort prestigetab for Sverige,« siger hun.

Ganske vist er det kun relativt få arbejdspladser, som rykker over Østersøen, men i Stockholm har man efter Brexit haft en ambition om at blive et stærkt, regionalt finanscentrum, og de planer knirker nu gevaldigt. Umiddelbart inden Nordeas udmelding sagde cheføkonom i Stockholms Handelskammer, Andreas Hatzigeorgiou, til Svenske Dagbladet.

»Hvis flytningen skulle blive et resultat, så kommer det unægtelig til at kaste grus i maskineriet,« sagde Hatzigeorgiou, der ikke levner mange håb for Stockholms satsning på at blive et finanscentrum uden Nordea.

»Det hjælper os virkelig ikke, og det kan rent ud sagt vælte os.«

I det svenske parlament, Riksdagen er Nordea-flytningen et meget stort tema, og Ulf Kristersson, der er storfavorit til at blive den næste leder af Sverige største oppositionsparti Moderaterna, langer ud efter den socialdemokratiske regering.

»Det en trist besked, som indebærer, at Stockholm går glip af et vigtigt hovedkontor, og at Sverige mister kontrollen med tilsynet af en af Nordens største banker,« siger han, »Regeringen har med sin kluntede agering omkring bankskatten og resolutionsafgifter skadet tiltroen til, at Sverige er et land med langsigtede, stabile spilleregler.«

Hos svensk LO er formand Karl-Peter Thorwaldsson stærkt kritisk over for Nordeas beslutning, og han vil ikke garantere, at LO vil være kunde i Nordea fremadrettet. Nordea er ellers LOs hovedbankforbindelse, og banken forvalter ifølge Svenska Dagbladet milliarder for arbejderbevægelsen.

»Griskheden har taget over i Nordea,« siger Thorwaldsson, der ikke vil garantere, at LO forbliver kunde i Nordea.

»Det er for tidligt at sige endnu. Nu skal vi tage to dybe åndedrag og diskutere sagen stille og roligt. Men det er klart, at Nordea er vores hovedbank, og det vil have en stor symbolværdi, hvis vi forlader dem.«