Nordea finanschef: Vi fortsætter med besparelser

En af Nordeas finansielle målsætninger for 2016-2018 er, at omkostningerne kun må stige med 1 pct. årligt.

Foto: Christian Als/Scanpix. En af Nordeas finansielle målsætninger for 2016-2018 er, at omkostningerne kun må stige med 1 pct. årligt.
Læs mere
Fold sammen

Det synes svagt set i lyset af, at det igangværende program, der løber fra 2013 til 2015, skulle barbere omkostningerne med 900 mio. euro frem mod udgangen af 2015.

Men det har en naturlig forklaring, siger Nordea-koncernens finansdirektør, Torsten Hagen Jørgensen, på bankens kapitalmarkedsdag i London.

- Vi er nået i mål med at reducere omkostningerne med de lovede 5 pct. i forhold til 2013, slog han fast.

Banken er kommet ned på knap 4,8 mia. euro i omkostninger fra godt 5 mia. euro i 2013.

Der er så nogle specielle faktorer, der reducerer omkostningsbasen til 4,7 mia. euro ved udgangen af i år.

- Omkostningerne øges med omkring 76 mio. euro grundet bonus til medarbejderne, og desuden er der en mindre post på under 50 mio. euro i øgede omkostninger til lovmæssige reguleringer. Den anden vej i form af mindre omkostninger trækker valutareguleringer på på omkring 190 mio. euro.

Dermed bliver kostbasen, der kun må stige med 1 pct., på 4,7 mia. euro ved udgangen af i år, venter Torsten Hagen Jørgensen.

- Når omkostningerne ikke kan falde, skyldes det, at der er nogle omkostninger, som vi er bundet til, og som vi kan se, der stiger i de kommende år, siger han.

Det er blandt andet lønomkostninger, omkostninger til it, serviceaftale, huslejer, der stiger mere.

/ritzau/FINANS