Nordea-ejere kræver svar i skattelysagen

Flere af Nordeas storaktionærer kræver klarhed og åbenhed i sagen om, at banken skulle have hjulpet kunder i skattely i Panama.

Nordeas topchef Casper von Koskull. Fold sammen
Læs mere
Foto: VILHELM STOKSTAD

En omfattende lækage af 11,5 mio. dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca afslørede søndag aften, at flere nordiske banker hjælper deres kunder til at oprette og vedligeholde selskaber i skattely. Heriblandt Danmarks næststørste bank, Nordea, der fra deres kontor i Luxembourg skulle have hjulpet flere kunder i skattely i Panama.

Det bekymrer flere af bankens største aktionærer, der nu kræver klare svar fra banken. Det skriver Børsen.

Flere ejere af den danske storbank efterlyser gennemsigtighed og åbenhed i sagen. Det gælder blandt andre AFA Försäkringar, der ejer 0,7 pct. af Nordea og forventer en redegørelse med fuld gennemsigtighed, det svenske pensionsselskab SSP, der sidder på 0,6 pct. af aktierne, samt den fjerdestørste aktionær, Alecta, med en post på 2,1 pct.

»I øjeblikket kan vi kun sige, at vi forudsætter, at Nordea følger gældende love og regler,« siger pressechef i Alecta, Johan Andersson, til Børsen.

Det har fået Nordeas topchef Casper von Koskull til at varsle en intern undersøgelse af bankens procedurer.

»Vi tilskynder eller medvirker ikke til skatteordninger for kunderne, der kan anses som skatteundragelse,« siger han i en kommentar.