Nordea-chef: Det her har vi aldrig prøvet før

Selvom Peter Lybecker har været bankmand i 39 år har han aldrig før skullet håndtere den ekstreme rentesituation, som præger markederne netop nu. De gør det ikke alene svært for bankerne at tjene penge, men kræver også en anden rådgivning af kunderne.

Peter Lybecker, som er topchef i den danske del af Nordea-koncernen, ser håndteringen af de lave renter som en af de største udfordringer både for banken og for kunderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

En helt ekstraordinær situation.

Sådan beskriver topchef i den danske del af Nordea, Peter Lybecker, det ekstremt lave rentemiljø, som bankerne ser ud til at skulle agere i meget lang tid endnu.

»Nu har jeg været her i 39 år og ved alle problemer har jeg kunnet ryste posen og finde en løsning, der har virket tidligere. Nu sidder vi med negative renter, og den pose kan jeg ikke lige ryste og finde brugsanvisningen på. Det er sådan noget, vi snakker om, når vi er til møde i Stockholm,« siger han med henvisning til bankens koncernledelse.

Det danske resultat beskrives som tilfredsstillende set i lyset af forholdene. Forhold som gælder hele branchen, fastslår Peter Lybecker.

»Vi er i en industri, som er presset af lavere renter, af et højt niveau af hensættelser, og af hvor meget vækst vi har i de kommende år. Inden for den diskussion må vi vise, hvordan vi bedst muligt driver bank, og det er en meget mere nuanceret diskussion,« siger han.

Nordeas danske forretning er præget af de historisk lave renter, som gør det svært for bankerne at tjene penge på rentemarginalen.

Renteindtægterne falder to procent fra 2013 til 2014.

Til gengæld lykkes det Nordea at hente kunder på det danske marked fra 2013 til 2014 både inde for bank-, og privatudlån samt inde for realkredit. Lidt mere afdæmpet ser det ud fra tredje til fjerde kvartal, hvor volumen er stort set uændret på alle tre områder, men med en lille spids op i virksomhedsudlån, som stiger til 114,6 millioner kroner fra 113,9.