Nordea-boss satser konservativt, men gaveregn på vej

Lav kreditrisiko, kundefokus, omkostningskontrol og gaver til aktionærerne. Det er de værdier som Nordea fremadrettet vil stå på overfor kunder, aktionærer og myndigheder. Det kom frem på bankens kapitalmarkedsmøde i London onsdag, da Nordea-topchefen og ledelsesteamet fremlagde nye finansielle mål og en lang række informationer om bankens strategi.

En af Nordeas finansielle målsætninger for 2016-2018 er, at omkostningerne kun må stige med 1 pct. årligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overordnet set er meldingen konservativ og minder meget om de værdier, som gav bankens danske topchef Christian Clausen succes under finanskrisen.

Han havde held til at overbevise omverdenen om, at banken i modsætning til andre var bundsolid og var til at regne med, uanset om man var privatkunde eller erhvervskunde.

løfter sløret for treårsplan

Men under overfladen er der mere uro i kulissen. Nordea står overfor kolossale milliardinvesteringer i udviklingen af en up to date, simpel, effektiv og fremtidssikret it-platform. En virkelig vanskelig opgave i lyset af at Nordea er en sammenlægning af talrige nordiske banker. Vi har allerede set, hvor galt det kan gå, hvis man ikke har styr på processerne og styringen af kundernes adfærd. I sidste uge gav det svenske finanstilsyn nemlig Nordea en bøde på 40 mio. kr., og endnu værre en hidtil uset reprimande om at få styr på tingene på hvidvask-området. For ellers ville myndighederne overveje at lukke banken. Clausen bekræftede på mødet, at banken står overfor et komplekst og bredt spektrum af krav fra myndighederne.

Mon ikke alvoren gik op for topchef Christian Clausen og hans noget myndighedskritiske formand Björn Wahlroos.

Mest interessant er et nyt og mere dynamisk finansielt mål om en egenkapitalforretnning på linje med en række nordiske konkurrenter. Det afløser det mere faste og i fagforeningerne upopulære mål om en egenkapitalforrentning på 15 pr. år.

Der er en særlig årsag til det fleksible mål, fordi Nordea er i fuld gang med en proces, hvor man skruer kraftigt ned for den kunde- og forretningstype, som kræver kapital at holde for banken. Det kan betyde, at Nordea bliver i stand til at udbetale et endnu større beløb til aktionærerne, fordi bankens egen pengetank delvist bliver udbetalt til aktionærerne.

Samtidig præsenterede banken en plan for udbetaling af 75 pct. af året overskud som udbytte til aktionærerne. Der er altså tale om en udvikling af banken som en solid udbytteaktie, som på mange måder kan erstatte obligationer i investeringsporteføljer.

Interessant var også, at Nordea understregede behovet for at sikre kreditkvaliteten fremadrettet, så banken ikke løber for store risici i den spage opgangsøkonomi, der tegner til at præge Europa i de kommende år. Klogt valg utvivlsomt - en af de skrappeste analytikere fortalte mig for nylig om, at det vigtigste punkt for Nordea fremadrettet er at fastholde en lavrisiko profil og at finde en konservativ topchef som afløser for 60-årige Christian Clausen for på den måde at sikre, at Nordea fremadrettet også vil være en solid og stærk aktør i Norden.

Det sidste og måske mest vanskelige punkt i planen er at holde omkostningerne i ro. De skal være fremadrettet vokse mindre end 1 pct. om året, bebuder banken. Men Nordea døjer med fortsat høje og stigende omkostninger til løn og mange faste høje omkostninger til bygninger. Banken kommer næppe udenom nye fyringsrunder.

Desuden står Nordea overfor en meget stor investering i det nye it-projekt. Ingen ved præcis hvor stor, men man talte tidligere om fem milliarder kroner. På mødet blev der nikket til, at beløbet nu er 1,5 mia. euro. svarende til godt 11 mia. kr.

Årsagen er, at det er så svært at fusionere så mange bankinformationer på tværs af de nordiske lande sammen udviklingen af nye funktioner, mens der samtidig er brug for at implementere ny og ekstremt krævende finansiel regulering.

En ting er sikkert, det bliver ikke nemt at spare på de ressourcer, som Nordea skal bruge på at overholde lovgivningen for at undgå lignende møgsager som den om bøden i Sverige. Allerede nu sidder 900 medarbejdere på området. Det bliver mange flere.