Nordea-boss om hvidvask: »Den her specifikke sag er en beskyldning. Der er ikke noget nyt«

Casper von Koskull erkender, at finanssektoren førhen har undervurderet bekæmpelsen af hvidvask. Samtidig lægger Nordea-topchefen afstand til Danske Banks tidligere ageren i Baltikum. »Det er ikke i denne banks natur,« siger han.

Nordea-topchef Casper von Koskull blev under præsentationen af bankens regnskab for årets tredje kvartal konfronteret med beskyldninger om hvidvask. »Der er ikke noget nyt,« lød vurderingen fra topchefen i Helsinki. Foto: Martti Kainulainen/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA

Normalt fylder tal rigtig meget, når en storbank fremlægger dets regnskab på et pressemøde. Det gjorde de da også, da Nordea-topchef Casper von Koskull præsenterede regnskabet for tredje kvartal i bankens hovedsæde i Helsinki onsdag formiddag.

Men tallene fyldte langtfra det hele. Topchefen for Nordens største bank adresserede også på egen hånd den store hvidvaskskandale, som Danske Bank har været involveret i, og som Nordea også bliver trukket ind i gennem politianmeldelser i de seneste uger.

»Jeg tror, at industrien undervurderede kompleksiteten i bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet og hvidvask i fortiden. Derfor skal vi være ydmyge. Jeg er fast besluttet på, at vi skal gøre vores del. Men jeg vil gerne understrege, at det er et samfundsproblem, ikke blot et bankproblem. Banker, myndigheder og politi skal arbejde tæt sammen for at bekæmpe økonomisk kriminalitet, for de kriminelle vil altid prøve at være et skridt foran alt det, vi gør,« lød det fra Casper von Koskull.

Overvåger milliarder af transaktioner

Han understregede, at banken har rustet gevaldigt op: Nu arbejder mere end 1.500 Nordea-ansatte udelukkende med at forhindre, at storbanken bliver misbrugt til økonomisk kriminalitet.

»Vi overvåger kundeaktiviteter hver eneste dag. Det er millioner af transaktioner – på årlig basis er det faktisk næsten to milliarder transaktioner. Når vi graver dybere, kigger vi nærmere på hundredtusindvis af transaktioner. Når vi ser noget mistænkeligt, indrapporterer vi det. Vi indsender tusindvis af rapporter. Vi har et meget godt samarbejde med alle relevante myndigheder,« forklarede Casper von Koskull.

Nordeas topchef vil gerne adressere, at banken har et baltisk fodaftryk. Det er Luminor, som er resultatet af en fusion mellem Nordeas og den norske storbank DnBs baltiske forretninger. Efterfølgende kom man til at eje 56 pct. af den bank.

»Da vi gjorde det, gennemførte vi en meget grundig due diligence med eksterne eksperter, som omfattede alle finansielle aspekter og dermed også økonomisk kriminalitet,« sagde topchefen.

Vil gerne lægge det bag sig

Nu har banken så frasolgt størstedelen af Luminor til kapitalfonden Blackstone, og der er på ny foretaget en due diligence. I den forbindelse nævner Casper von Koskull en række aspekter, der har direkte reference til Danske Banks hvidvaskskandale.

Nemlig hele omdrejningspunktet for hvidvasken af milliarder og milliarder af kroner – de udenlandske bankkunder, også kaldet non-resident-kunder – ligesom han også får afvist tilstedeværelsen af whistleblowere og de såkaldte spejlhandler, som både Danske Bank og før dem Deutsche Bank havde været involveret i.

»Non-resident-porteføljen fylder meget lidt i Luminor. Det er ikke i denne banks natur. Banken har ikke været mødt af nogen bøder eller undersøgelser i fortiden. Der har ikke været nogen whistleblower-sager, og der er ikke foretaget nogen spejlhandler. Så vidt jeg ved, sker ingen af disse ting nu. Så det vil jeg gerne lægge bag mig,« sagde Casper von Koskull.

Ikke noget nyt her

Det fik han dog ikke lov til. En journalist fra Reuters ville gerne høre mere. Hun forklarede på pressemødet, at hun har mødtes et par gange med topchefen i de seneste måneder og spurgt ind til Danske Banks hvidvasksag.

»De to gange sagde du til mig, at du ikke så, hele undersøgelsen omkring hvidvasksagen ville komme til at påvirke Nordea. Men nu har det ændret sig,« konstaterede journalisten.

Her henviser Reuters-medarbejderen til, at banken inden for de seneste ti dage er blevet politianmeldt for hvidvask i både Sverige og Finland. Begge gange af Hermitage Capital, som føres an af hvidvaskjægeren Bill Browder, der også tidligere har politianmeldt Danske Bank for hvidvask i både Estland og Danmark.

»Der er ikke noget nyt her. Jeg har ikke set noget nyt her. Jeg har set beskyldninger, som bliver fremsat til myndigheder. Vi reagerer på ting, vi ser internt, og får vi noget fra eksterne kilder, så reagerer vi også på det. Den her specifikke sag er en beskyldning. Myndighederne har ikke taget nogen holdning til den. Der er ikke noget nyt,« lød svaret fra Casper von Koskull.