Nordea anerkender kritik fra Bertel Haarder

Nordea lægger sig fladt ned, efter kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) har kritiseret Nordeas rolle i Panama-skattesagen og kaldt bankens formands optræden for "kynisk-arrogant".

Nordeas bestyrelsesformand, Björn Wahlroos (billedet), kritiseres kraftigt af kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V), og nu anerkender Nordea kritikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA

Storbanken Nordea har gennem den seneste tid været udsat for massiv kritik for bankens rolle i Panama-sagen, hvor fortrolige papirer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca er blevet lækket.

Tirsdag er det kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V), der melder sig i koret af kritikere af Nordea, og den kritik anerkender Nordea fuldt ud, oplyser banken til Berlingske Business.

I et debatindlæg i dagens udgave af Børsen omtaler Bertel Haarder, hvad han kalder »Nordeas dunkle medansvar for OW Bunker-svindelen« (olieselskabet, der gik konkurs kort tid efter sin børsnotering, red.), og hvordan Nordeas formand, Björn Wahlroos, ifølge ministeren efterfølgende optrådte »kynisk-arrogant« i forhold til at kommentere på Nordeas rolle i OW Bunker-sagen.

Også Nordeas rolle i Panama-sagen bliver nævnt, hvorefter Bertel Haarder efterlyser en større grad af etik og moral hos banken.

»Etikken bliver en vigtig konkurrenceparameter i fremtiden, hvor det ikke er nok, at en handling er lovlig. Den skal også kunne forsvares moralsk over for borgerne,« skriver Bertel Haarder blandt andet i debatindlægget.

Nordeas pressechef, Martin Kjærsgaard Nielsen, udtaler til Berlingske Business, at banken anerkender kritikken og ønsker at leve op til sit samfundsansvar.

»Ministeren har en vigtig pointe, som vi fuldt ud anerkender; Som bank er vi en central aktør i samfundet, og her er værdier som etik og ansvarlighed essentielle. Og det ansvar ønsker vi i Nordea at leve op til. Derfor har vi både en klar politik for skatterådgivning og klare etiske standarder på plads,« udtaler pressechefen i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»Vi er pt. i gang med en grundig gennemgang af vores aktiviteter for at sikre, at alle engagementer lever op til vores regler og retningslinjer samt etiske standarder. Jeg vil gerne understrege, at vi hverken tilskynder eller medvirker til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse. I slutningen af 2009 tog vi en række forholdsregler, der var mere vidtgående end både lovgivningen og branchens egne standarder.«

Også Jyske Bank har været kritiseret for sin rolle i Panama-sagen. Men her har Jyske Bank-direktør Anders Dam i dagens udgave af Berlingske Business forklaret sin oplevelse af sagen og anklagerne om medvirken til skatteunddragelse, ligesom han samtidig kalder kritikken af banken for postulater og moralske domme.