Noma-kokke får ingen løn

Hver eneste aften tryller de for madelskere, der kommer fra hele verden for at smage den eksklusive mad fra restaurant Noma. Men mange af de kokke, der tilbereder maden på verdens nu bedste restaurant, får ingen løn for deres madkunst.

Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af de kokke, der tilbereder maden på restaurant Noma, får ingen løn. De arbejder som såkaldte voluntører. Det bekræfter restaurantens direktør Peter Kreiner overfor TV2.dk.
"Vi har nogle voluntører her", siger Noma–direktør Peter Kreiner til TV2.dk.

"Det svarer til, at jeg under en uges ferie tager ned og sidder på et kontor på en anden stjernerestaurant for at få erfaring. Det svarer til en slags studieophold," forklarer Peter Kreiner.

Og det er ikke noget særtilfælde, at kokke arbejder gratis på verdens bedste restauranter, enten for at få foden indenfor på de bedste steder, eller for at få toprestauranten på CV'et, forklarer madekspert.

"Det er meget normalt at unge kokke arbejder gratis på toprestauranterne. Det er på den måde, alle de dygtige kokke kommer frem i verden. De tager ud i verden og opsøger de restauranter og kokke, som de ser op til, og hvor de ved, de kan lære helt vildt meget," forklarer TV 2s madekspert Svend Rasmussen om fænomenet.

Om end det er et kendt fænomen at Noma og andre toprestauranter benytter gratis arbejdskraft, er der dybe panderynker hos kokkenes fagforbund 3F, der peger på, at det ikke er i overensstemmelse med danske arbejdsforhold.

"Det selvfølgelig uanstændigt, at man har folk til at gå og arbejde gratis. Det ligner ikke noget", siger Preben Rasmussen. Han mener desuden, at det er unfair konkurrence overfor de mange restauranter i København, der betaler løn og pension til alle medarbejdere.