Nokias topchef går

Efter lang tids kritik forlader mobilgigantens øverste direktør sin post. Microsoft-chef tager over.

Nokias topchef, Olli-Pekka Kallasvuo, går af om to uger. Foto: Mauri Ratilainen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokias topchef går efter en lang periode med dårlige regnskaber og manglende produkter til tiden.

Olli-Pekka Kallasvuo forlader sin post 21. september og erstattes af Stephen Elop, der i øjeblikket er chef for IT-giganten Microsofts forretningsdivision. Han har tidligere været hos bl.a. softwareproducenten Adobe.

Var på tale som HP-chef

Stephen Elop har været nævnt som mulig arvtager i IT-giganten Hewlett-Packard, hvis topchef, Mark Hurd, blev fyret efter en sag om angivelig sexchikane mod en medarbejder.

Læs også: Nokias iPhone-udfordrer endelig på vej

Olli-Pekka Kallasvuo forlader også sin plads i Nokias bestyrelse men bliver siddende som bestyrelsesformand i Nokia Siemens Networks, som leverer teleudstyr, og som Nokia ejer halvdelen af.

»Tiden er den rettet til at øge selskabets fornyelse, til at få et lederskap med andre kompetencer og styrker til at drive selskabets fremgang,« siger Nokias bestyrelsesformand, Jorma Ollila, i en udtalelse.

Nokias værdi er raslet ned

Juristen Olli-Pekka Kallasvuo har siden 2006 stået i spidsen for Nokia, der står bag flere end hver tredje solgte mobiltelefon i hele verden. Nokia solgte sidste år 432 millioner mobiltelefoner og har 123.000 medarbejdere.

Olli-Pekka Kallasvuo har levet over halvdelen af sit liv i Nokia-verdenen. Han blev i flere år op til udnævnelsen betragtet som sin legendariske forgænger gennem 13 år, Jorma Ollilas højre hånd.

Læs også: Første ikke-finne i Nokias chefstol

Værdien af Nokia lå 55 procent højere, da Kallasvuo trådte til og udgør i dag 18,7 procent af det finske aktiemarkeds værdi (Novo Nordisk udgør til sammenligning 21,5% af det danske). Svenske Ericsson er nu mere værd end Finlands nationalikon.

Manglende modeller til tiden

Den 56-årige Olli-Pekka Kallasvuo, hvis årsløn inklusiv bonus m.m. sidste år lå på otte millioner euro, har kæmpet med et Nokia, der synes at være sent ude med modeller, der kan tage kampen op mod Apple, HTC og Sony Ericssons avancerede mobiltelefoner, hvilket har kostet Nokia markedsandele og frem for alt indtjening i den del af mobilmarkedet, hvor pengene tjenes. Han har gennem de senere år måttet skære voldsomt, uden at regnskaberne af den grund har set lysere ud.

Han forlader Nokia med 18 måneders løn og diverse gode, der kan tælles sammen til 4,6 millioner euro.