Nokias netværksfokus godt modtaget

Investorerne fejrer dagens regnskab fra Nokia ved at sende aktien op, og det skal ifølge analytiker blandt andet forklares med et øget fokus på netværksdivisionen.

Nokia er bedst kendt for deres mobiltelefoner, som i fremtiden bliver overtaget af Microsoft. I fremtiden skal Nokia satse på deres netværksdivision. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markedet har taget godt imod Nokias kvartalsregnskab, som den finske netværks- og mobiltelefonproducent fremlagde tirsdag. Aktien er tirsdag eftermiddag steget 5,7 procent.

En af forklaringerne skal ifølge Morten Imsgard, aktieanalytiker i Sydbank, findes i Nokias fokus på netværksdivisionen, efter at Microsoft forventes at overtage mobildivisionen. Nokias fremtid ligger således i netværk, og selvom Morten Imsgard havde forventet lidt mere på salgssiden, viser den kriseramte virksomhed positive takter.  

»Man får overbevist investorerne ved at levere ganske fine overskudsgrader, som ligger på linje med forventningerne. Også i næste kvartal er forventningerne højere end ventet,« siger Morten Imsgard.

Microsoft forventes af overtage Nokias mobilproduktion, og det er ikke nødvendigvis dårlig for Nokias fremtid, mener aktieanalytikeren.

»Det kan godt være, man mister et ben, men så må man styrke det andet ben, man står på, og det er det, Nokia er i gang med nu,« siger aktieanalytikeren og understreger, at Nokias evne til at stå stærkt på netværksmarkedet bliver afgørende for selskabets fremtid.

»Som investor er det der, man stiller luppen ind nu,« siger han. 

Og netværksmarkedet er, alt andet lige, et mindre konkurrencepræget marked, end markedet for mobiltelefoner. Derfor vurderer Morten Imsgard også, at det bliver nemmere for Nokia at positionere sig og gøre comeback efter mange år med kritiske tal i regnskabet. Han vurderer, at Nokia kan ende blandt de tre førende spillere på markedet.

»Teknologisk er man rimelig godt med. Det er det, der skal bære virksomheden fremadrettet på et marked, hvor vi vil se mere konsolidering,« siger Morten Imsgard og mener, at Nokia vil ligge sig som nummer tre på markedet bag Ericsson og kinesiske Huawei.

Den massive efterspørgsel på mobiltelefoner medfører et tilsvarende stort pres på verdens telenetværk, og derfor er der potentiale for at investere i det bagvedliggende udstyr, som blandt andre Nokia står bag.

»Det kan være mere lukrativt end at konkurrere på et marked af mobile enheder. Chancen for, at helt nye virksomheder kommer ind på markedet og kan gøre sig gældende, er væsentlig mindre, end på markedet for mobiltelefoner,« siger Morten Imsgard. 

I dagens regnskab viste tallene fra mobildivisionen dog, at Nokia har ramt rigtigt med deres brede sortiment af smartphones. Salget er bedre end analytikernes forventninger, og det er Nokias billigere model, der sælger bedst.