Nokias N9 er den første og sidste MeeGo-telefon

Nokias nye flagskib bliver en enlig svale. Programmørerne har sagt op, fordi Nokia satser på Microsoft-samarbejdet.

Her er Nokias første - og sidste - MeeGo-telefon, N9. Foto: Tim Chong, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hårdt pressede finske mobilgigant Nokia har sendt sit nye flagskib, N9-telefonen, på markedet - den første med styresystemet MeeGo, som var udset som Nokias redningsplanke. Nu er programmørerne i stedet flygtet, fordi Nokia fremover satser på samarbejdet med Microsoft.

N9-telefonen bliver således Nokias første og sidste MeeGo-telefon - det Linux-baserede styresystem, som Nokia og chipgiganten Intel i fællesskab lancerede i februar 2010 for at tage konkurrencen op mod Google og Apple.

Kan betjenes med en hånd

N9 har stor, berøringsfølsom skærm og kommer på markedet i sort, blå og rød. Den er designet til let at kunne betjenes med en enkelt hånd, og man kan blade mellem et vindue med beskeder, en startskærm og et vindue med alle programmer, der lige nu er i brug. Hele telefonen er skåret i ét stykke i polykarbonat, som ifølge Nokia giver de bedst tænkelige modtageforhold, så Apples fiasko med iPhone-antennen, som ikke virker, når man holder den i den ene hånd, ikke gentages.

N9 er udstyret med kamera til at filme i HD-kvalitet, et fotokamera med en opløsning på otte megapixler og er klar til at kunne bruges som betalingsmiddel gennem den indbyggede NFC-chip, så man kan lade dankortet blive hjemme, når butikkerne er klar til det.

Prisen er ukendt, men N9 kommer på markedet senere i 2011.

Skrottet i aftalen

MeeGo røg imidlertid med i pakken, da Nokia i februar indgik aftale med Microsoft om at skrinlægge sin egen software og i stedet lægge Microsofts styresystem Windows Phone på alle nye og dyrere Nokia-telefoner. Siden er Nokia-aktien styrtdykket, fordi ingen vil købe Nokias nuværende telefoner, velvidende at de snart er fortid.

Nokias topchef siden efteråret 2010, den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop, lover, at den første Windows Phone-telefon kommer senere i år, men at masseproduktionen først vil ske i 2012.

Troværdighed som en brugtvognshandler

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som analyserer telemarkederne i verden, kalder lanceringen for »Nokias plan B« men beskriver den nye N9-telefon som »ret cool«.

»I bund og grund er de ting, der lanceres i dag, det, som Nokias topchef Stephen Elop 11. februar kaldte »en brændende platform«, og som han 2. juni i BusinessWeek kaldte »kejserens nye klæder«. Det må være trist at være medarbejder i Nokia og udvikle disse produkter og skulle sælge dem, når direktøren har gjort alt, hvad han kunne for at tale produkterne ned. Stephen Elops troværdighed er nogenlunde på niveau med en brugtbilhandlers. Når man ser disse produkter, har man lidt svært ved at forstå, hvorfor Nokia har kommunikeret, som man har,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.