Nokias mobilsalg styrtdykker

Nu er kun hver fjerde mobiltelefon fra Nokia. Samsung og HTC havde voldsom fremgang i første kvartal.

Sydkoreanske Samsung havde sit største salg af mobiltelefoner nogen sinde i januar-marts. Den helt nye Galaxy S2 kom dog først til efterfølgende og vil tælle med i næste kvartalssalg. Foto: Jung Yeon-Je, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokias salg af mobiltelefoner styrtdykker, mens HTC skyder frem, og Sony Ericsson fortsat mister markedsandele.

Hvor den finske mobilgigant for et år siden leverede hver tredje solgte mobiltelefon i verden, er det nu kun hver fjerde. Nokia har i dag en markedsandel på verdensplan på 25,1 procent, hvilket er det laveste siden 1997. Det viser de nyeste tal fra analysehuset Gartner.

Bedste salg for Samsung nogen sinde

Sydkoreanske Samsung og LG er fortsat de næst- og tredjemest solgte mærker i verden. Samsung havde sit bedste kvartal til dato og sælger flere telefoner - næsten fire millioner flere - men går tilbage målt på markedsandel, hvor Samsung nu sidder på 16,1 procent af verdensmarkedet. LG er gået tilbage fra 7,6 til 5,6 procent.

Apple har på et år fordoblet sit salg og ligger nu på fjerdepladsen med en markedsandel på 3,9 procent.

Størst fremgang oplever taiwanesiske HTC, som på et år er steget fra 0,9 til 2,2 procent takket være et væld af storsælgende modeller, der alle kører Google Android som styresystem.

Sony Ericsson går tilbage

Sony Ericsson, som ejes halvt af japanske Sony og halvt af svenske Ericsson, mister fortsat marked trods flere nyskabende telefoner. Sony Ericsson, der er det bedst sælgende mærke i Sverige, er gået tilbage fra en markedsandel på 2,7 procent i første kvartal 2010 til nu 1,9 procent af verdensmarkedet. De nyeste Sony Ericsson-modeller, der bl.a. tæller Arc og Play, var dog ikke lanceret, da optællingen blev foretaget.

Bemærkelsesværdigt er det også, at den på disse breddegrader forholdsvis ukendte kinesiske storproducent ZTE har øget sin markedsandel fra 1,7 til 2,3 procent. ZTE, der også producerer tavlecomputere, som bl.a. Telia sælger herhjemme, er dermed verdens sjettestørste mobilproducent.

Flest telefoner med Android

Sammenlagt blev der i januar-marts solgt 427,8 millioner mobiltelefoner. Det er 19 procent flere end for et år siden. De dyrere telefoner, såkaldte »smartphones«, udgør 23,6 procent af salget.

36 procent af alle solgte smarte telefoner anvender Google Android som styresystem, 27,4 procent Nokias Symbian, 16,8 procent Apples iOS, 12,9 procent Blackberry-producenten RIMs eget QNX og 3,6 procent Microsofts Windows Phone/Mobile. Microsofts markedsandel er således faldet på et år fra 6,8 til 3,6 procent.