Nokias gamle topchef scorer kassen på opkøb

Stephen Elops faldskærm er blevet 25 procent højere, så den tidligere topchef får over 180 millioner kroner ud af, at Microsoft overtog hans tidligere arbejdsplads.

Stephen Elop, som i 2010 blev topchef for Nokia, skrottede i 2011 al Nokias egen software og satsede fuldtud på Microsofts uprøvede Windows Phone som styresystem. 25. april 2014 overtog Microsoft Nokias mobildivision, og Stephen Elop, som er fulgt med til Microsoft, hvor han i dag er chef for bl.a. mobildivisionen, får nu 180 millioner kroner som gylden faldskærm, fordi hans gamle job blev nedlagt. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere topchef i den finske mobilgigant Nokia får langt mere med i sin gyldne faldskærm end de over 18 millioner euro, som han oprindelig stod til, da Microsoft valgte at købe hele forretningen.

Stephen Elop, der som den første - og sidste - ikke-finne blev hentet ind som topchef for den skrantende mobilproducent i efteråret 2010, har fået over 24 millioner euro eller 180 millioner kroner ud af at sikre, at Nokias mobildivision siden 25. april nu er en del af Microsoft-imperiet.

Beskyldt for at være trojansk hest

Stephen Elop, som er canadier og kom fra Microsoft, da han blev hyret af Nokia, har gentagne gange været beskyldt for at være en trojansk hest, som Microsoft skal have sendt ind for at køre firmaet så meget i sænk, at det kunne købes billigt. Microsoft betalte 40,5 millioner kroner for mobildivisionen med dens smartphonetelefoner i Lumia- og Asha-serierne som det bedst kendte.

Under Elops tre år i førersædet faldt Nokias markedsværdi med 17 milliarder euro til 11 milliarder euro, mens salget gik tilbage fra 10,3 til 5,7 milliarder dollars, og overskuddet dykkede med 70 procent til 118 millioner euro. Siden Microsoft tog over, er aktien steget med 75 procent men ligger ifølge den britiske finansavis Financial Times stadig 25 procent under, hvad den var værd, da Stephen Elop trådte til.

Skilsmisseramt kone stod fast

Stephen Elop stod oprindelig til at modtage 18,8 millioner euro, fordi hans virksomhed reelt blev købt op. Beløbets størrelse vakte stor harme i Finland, og den blev ikke mindre, da det kom frem, at Stephen Elop stod midt i en skilsmisse, og at hans kone ikke var til sinds at tage til takke med færre penge, end hun havde udsigt til.

Harmen forstærkedes af, at Stephen Elop under Microsofts vinger fortsætter med at stå i spidsen for Nokias hidtidige mobildivision ud over at få ansvaret for resten af den software, som Microsoft selv producerer.Nokias bestyrelse har forsvaret beløbet og understreget, at Microsoft betaler 70 procent af det, så Nokia, der fortsætter som producent af bl.a. mobilmaster, selv kun skal betale de tilbageværende 7,3 millioner euro.

Ny topchef for Nokia

Nu er den endelige regning gjort op, og Stephen Elop modtager 24,2 millioner euro. Heraf er de fire millioner i kontanter.

Elops afløser som topchef i det nu noget mindre Nokia, Rajeev Suri, får en årsløn på en million euro mod de 1,1 millioner euro, som fremgik af Elops kontrakt. Rajeev Suri har gennem fem år været topchef i Nokia Solutions and Networks (NSN), der er verdens tredjestørste leverandør af netværksudstyr efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei.