Nokia: Vi har ikke truet med at flytte

Mobilgigant nægter at have truet politikere til at ændre loven - men det sker alligevel, så arbejdsgivere må kikke med i ansattes elektroniske post.

Den finske mobilgigant Nokia vil have lov til at kikke med i de ansattes post - og nu kommer politikerne ønsket i møde. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Det var forkert nummer, da den finske mobilgigant Nokia i weekenden truede med at forlade Finland, fordi landets love ikke gør det muligt at overvåge de ansattes elektroniske post.

Det hævder både Nokia selv og den finske regering, efter at udmeldingen gav ramaskrig verden over og bestemt ikke bidrog til et kønt omdømme for Nokia. Den største, finske avis Helsingin Sanomat beretter, at Nokia skal have udført omfattende lobbyvirksomhed for at få de finske politikere til at ændre på lovgivningen.

Den forbyder arbejdsgivere at udspionere medarbejderne ved at overvåge deres elektroniske post. Det skulle Nokia have gjort, fordi man mistænkte en ansat for at have videregivet handelshemmeligheder til den kinesiske konkurrent Huawei. Forinden var sagen blevet meldt til politiet.

Dermed brød Nokia loven, som beskytter ansattes ret til at få fortrolige oplysninger, men der blev aldrig rejst tiltale mod Nokia af mangel på beviser.

Nokia: Ingen trusler

»Nokia har på ingen måde truet med at flytte,« siger Nokias talskvinde Arja Suominen, som kalder avisartiklen for »polemisk«.

Også statsminister Matti Vanhanen afviser, at politikerne er blevet presset til at ændre loven.

»Jeg har ikke hørt om sådan et ultimatum. Jeg har diskuteret loven med mange selskaber, heriblandt Nokia, og jeg har aldrig hørt, at de har fremsat sådan en trussel,« siger han til det finske fjernsyn, YLE.

Alligevel ændres loven

Ikke desto mindre ser det ud til, at loven - som nu bærer øgenavnet Lex Nokia - faktisk bliver lempet. Den forelægges parlamentet senere på måneden og vil give arbejdsgivere lov til at overvåge ansattes brug af elektronisk post på den måde, at afsender og modtager samt tidspunkt og størrelsen på vedhæftede filer må logføres.

Nokia er ikke kun på verdensplan en kæmpe. Hjemme i Finland udgør Nokia-aktien omkring en tredjedel af handelsværdien på fondsbørsen, og firmaet er en af landets største arbejdsgivere med 16.000 ansatte. Der står Nokia på to ud af hver fem solgte mobiltelefoner i verden, men egentlig begyndte Nokia som en gummistøvlefabrik, indtil mobiltelefonerne kom som et kald.