Nokia ude i hidtil uset stormvejr

Aktien styrtdykkede med næsten 18 procent efter uklare fremtidsudsigter, som viser, at kunderne ikke tør købe Nokia-telefoner, der snart udgår.

Glansen er gået af Nokia, som nu ikke kan forudsige salget for den kommende periode. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokia er ude i et uvejr af uanede dimensioner, og aktien styrtdykkede med næsten 18 procent på baggrund af udmeldinger fra den nye ledelse om, at man ikke er i stand til at sætte tal på, hvad Nokia vil sælge i den kommende periode.

Det ses som et klart tegn på, at Nokia er ude i en stor tomhedskrise efter den omdiskuterede forlovelse med den amerikanske IT-gigant Microsoft i februar. Her valgte Nokia at skrotte sin egen mobilsoftware og i stedet lægge Windows Phone-styresystemet på alle nye telefoner i den dyrere ende. Men Nokia kunne ikke sætte en lanceringsdato på og har fortsat ikke gjort det. Det ventes dog at blive lige inden nytår.

Kunderne tør ikke

Den nye udmelding om, at både salget og indtjeningen for andet kvartal vil ligge »betydeligt lavere« end tidligere antaget, viser, at kunderne flygter fra Nokia. Ingen vil have de nyeste telefoner, som ellers i funktionalitet og design endelig er begyndt at leve op til konkurrenterne, når de ved, at Nokia meget snart lukker for al videreudvikling af det, som topchef Stephen Elop i et internt memo beskrev som »en brændende platform«.

I Danmark bliver 1.000 højtuddannede ingeniører sagt op i løbet af 2012, og hele Nokias udviklingsafdeling her lukker.

Laveste niveau i 13 år

Nokia-aktien faldt til det laveste i 13 år oven på Stephen Elops udmelding om, at 2011 »bliver et vanskeligt år at komme igennem«. Han pegede især på de europæiske og kinesiske markeder som de store problembørn. Navnlig mobiltelefoner med Google Android som styresystem presser Nokia ned i pris.

Windows Phone har ikke siden lanceringen i efteråret været nogen salgssucces, og markedsandelen er stadig forsvindende lille, altimens Google Android og Apples iPhone-telefoner stormer fremad.

»Det niveau, som aktionærnedbrydningen har taget, begynder at se farligt ud. Hvad kan disse fyre gøre for at vende det?« spørger analytiker Lee Simpson fra Jefferies & Co. over for nyhedsbureauet Reuters.

Aktienedturen kan dog vendes til noget positivt, hvis opkøbere tror på, at Nokia kan vende tilbage og dermed vælger at købe ind, mens det er billigt.

Stephen Elop blev i 2010 hentet fra Microsoft for at rette op på Finlands nationalikon, som er udsat for hård konkurrence.