Nokia-topdirektør siger stop

Uenighed om den fremtidige strategi får den teknologiansvarlige til at forlade mobilgiganten som seneste bidrag til Nokias nedtur.

Nokias teknologidirektør, Richard Green, har taget orlov og vender ifølge finsk dagblad ikke tilbage til sin post. Foto: Nokia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokias øverst ansvarlige for teknologisk udvikling har taget sit gode tøj og er gået. Dermed fortsætter den omsiggribende krise for den finske mobilgigant.

Det finske dagblad Helsingin Sanomat citerer unavngivne kilder for, at Richard Green har taget orlov og ikke vender tilbage på grund af uenighed om den fremtidige strategi. Det skal navnlig være den nye ledelses beslutning om at droppe det nye MeeGo-styresystem, som Nokia havde satset stort på.

Nokia har bekræftet, at Richard Green af personlige grunde er væk fra koncernen men vil ikke kommentere forlydenderne om, at han helt har lagt røret på.

Dyb krise

Nokia er ude i en dyb krise, siden den nye topchef, den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop, i februar indgik aftale med Microsoft om at lægge Windows Phone ind som styresystem på alle fremtidige, dyrere Nokia-telefoner. Dermed skrotter Nokia sin egen Symbian-software, og den nyudviklede MeeGo-software - som er baseret på Linux - ryger med i svinget.

Nokia har imidlertid ikke kunnet give omverdenen svar på, hvornår de første Windows Phone-telefoner er klar, og i sidste uge måtte Nokia-ledelsen meddele, at den ikke er i stand til at give et bud på, hvordan året ender. Salget af Nokia-telefoner er nemlig faldet drastisk, nu da  køberne ved, at deres telefon snart er forældet, fordi Nokia ikke vil videreudvikle Symbian, der af Stephen Elop i en intern besked forud for Microsoft-aftalen blev beskrevet som »en brændende platform«.

Nokia kommer måske aldrig tilbage

Meddelelsen om de tågede udsigter fik Nokia-aktien til at styrtdykke med 18 procent og yderligere ni procent dagen efter.

Mange analytikere mener, at Nokia mister markedsandele så hurtigt, at det bliver svært nogen sinde at komme tilbage. I en periode var 40 procent af alle solgte telefoner i verden fra Nokia. Nu er markedsandelen nede på omkring 25 procent.

Det er navnlig konkurrencen fra Apple og Google Android, som slår hårdt. Nokia kom for sent i gang med at satse på de avancerede mobiltelefoner, som nu storsælger overalt, og som er det marked, hvor der kan tjenes penge.

Topchef: Vi er ikke til salg

Stephen Elop har slået fast, at Nokia ikke er til salg, men senest har markedet svirret med forlydender om, at sydkoreanske Samsung - verdens næststørste mobilproducent - skal være ved at give bud på Finlands nationalikon.

Nokias markedsværdi er halveret, siden Microsoft-aftalen blev offentliggjort i februar.