Nokia slagter også MeeGo

Det, der skulle have været Nokias og Intels modtræk til Apples iOS og Googles Android, bliver nu også lukket oven på massefyringerne og lukningen i blandt andet Danmark.

Nokia havde ikke en eneste telefon med, men præsentation af det nye store, styresystemet MeeGo, var nyheden ved den finske mobilgigants pressemøde på 2010-udgaven af verdens største mobilmesse i Barcelona. Her ses chipgiganten Intels og Nokias respektive chefer på scenen ved lanceringen. Arkivfoto: Josep Lago, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frem af dønningerne efter den største massefyring i den finske mobilgigant Nokias historie kommer nu, at hele Nokias store satsning sammen med chipgiganten Intel om et nyt, fælles styresystem til dyre mobiltelefoner og små PCer bliver skrottet om et år.

Ifølge et internt memorandum, som det britiske netsted The Register har set, vil hele MeeGo-styresystemet blive lukket i slutningen af juni 2012.

Det sker som følge af, at Nokia onsdag fyrede 4.000, lukkede hele sin udviklingsafdeling med over 900 ansatte i Danmark og lod konsulentfirmaet Accenture overtage 3.000 medarbejdere, der arbejder på det nu snart udrangerede Symbian-styresystem, som har været Nokias kendemærke i utallige år.

Den lovende afløser

MeeGo, som er en særligt tilpasset udgave af Linux, der konkurrerer med Microsofts Windows, var ellers udset til at være det helt store nye, som skulle løfte Nokia op i en hidtil ukendt klasse og sikre et fodfæste på også PC-markedet, hvor Intel leverer næsten 80 procent af alle chips.

Hele ændringen sker, fordi Nokia i februar indgik et tvangsægteskab med Microsoft i forsøget på at bringe begge parter i en bedre position på mobilmarkedet. Her er Nokia blevet overhalet indenom af først Apple med iPhone-telefonen, dernæst af en horde af mobiltelefoner med Google Android. Nokia var slet ikke forberedt på dette skifte og fik først i efteråret 2010 med N8-telefonen et kvalificeret modtræk ud i butikkerne.

Microsofts forsøg på at komme ind på mobilmarkedet har været en kæmpe fiasko. Derfor blev det gamle Windows Mobile programmeret helt om og genopstod som Windows Phone i efteråret. Siden er Microsofts markedsandel på mobilmarkedet kun faldet yderligere.

Derfor har Nokia og Microsoft søgt sammen, og det koster nu desuden MeeGo livet.

Håber at holde på folk

»Windows Phone-organisationen er begyndt komme i gang, og en stor del af denne organisation vil være på på plads ved udgangen af 2011, og Nokia satser på at fastholde så mange folk som muligt fra andre områder som Symbian- og MeeGo-organisationerne,« hedder det i memorandumet, som fastsætter slutningen af juni 2012 som afslutningen på Nokias MeeGo-æra.

Den danske udviklingsafdeling af Nokia har stort set haft en finger med i spillet i samtlige Nokia-produkter i årevis. Nu bliver den lukket gradvis ned fra fjerde kvartal 2011 og et år frem.