Nokia sidder tungt på mobilmarkedet

Selv om der er forskydninger blandt verdens største producenter af mobiltelefoner, er det stadig finske Nokia, der sidder tungt på tronen som verdens største mobilproducent. Men det kan være en stakket frist.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om både Nokia, Sony Ericsson og en række andre mobilproducenter knager under finanskrisen, bliver der stadig solgt svimlende mængder af mobiler globalt. Og selv om Nokia sælger færre mobiltelefoner i den nye og mere stramme økonomiske virkelighed, er virksomheden stadig suverænt den største producent på verdensplan. Således blev en halv milliard Nokia-telefoner langet over disken i 2008. Det skriver computerworld.dk.

Listens nummer to og tre, Samsung og LG, solgte henholdsvist 200 millioner og 100 millioner mobiltelefoner sidste år. Amerikanske Motorola, der de seneste år er blevet mere og mere presset, er røget ned på en fjerdeplads.

Mens teleeksperten Torben Rune overfor avisen tilskriver vanens magt en stor del af Nokias enorme salg, fremhæver teleanalytiker John Strand, at Nokia er ufatteligt dygtig til at producere mobiltelefoner billigere end de andre - og bedre til at markedsføre dem. Han spår dog, at LG og Samsung på et tidspunkt vil slå sig sammen, og dermed skabe en asiatisk mobilproducent, der kan udfordre Nokia på førstepladsen.

Sony Ericsson langt nede på listen
I Danmark har svensk-japanske Sony Ericsson rimelig godt fat, men globalt halter selskabet efter amerikanske Motorola, der ellers er faldet gevaldigt af på den. Sony Ericsson sælger kun 96,9 millioner mobiltelefoner globalt.

Mobilproducenterne har over en kam annonceret lavere forventninger til den kommende tid, fordi recessionen får folk til at vente med at udskifte mobilen. Udviklingen rammer dog skævt - og producenter, der har stort salg i vesten, er hårdest ramt, fordi de vestlige forbrugere har smækket pengepungen hårdest i. Samtidig har kunderne en tendens til at holde sig fra de dyrere og mere avancerede modeller, når mobilen skal udskiftes. Det rammer producenter, der koncentrerer sig om dette segment. Både Nokia og Sony Ericsson har fyret folk, og også Apple har meddelt skuffende salg af deres iPhone, der har solgt mindre end ventet.