Nokia sælger mobilerne for billigt

Konkurrence fra Android-telefoner og ukendte no name-producenter tvinger Nokia til at gå ned i pris, mens langsom softwareudvikling hos Microsoft forsinker den pressede mobilproducent.

Foto: SHANNON STAPLETON. Nokia-chef Stephen Elop ved præsentationen af den nye Lumia 1020-telefon i sidste uge.
Læs mere
Fold sammen

Nokia sælger faktisk telefoner nok, men får ikke nok for dem. Den pressede finske mobilproducent offentliggjorde torsdag middag et driftsunderskud på 115 millioner euro, og en stor del af forklaringen kan findes i den pris kunderne betaler for at blive Nokia-ejere.

»Overordnet set ser regnskabet ikke specielt godt ud. Når man så graver lidt i det, er det fordi deres telefoner sælges til lavere priser, end jeg og de andre analytikere havde ventet. De sælger nogenlunde det antal, man havde regnet med, men de er nødt til at agere i forhold til de konkurrencemæssige tiltag, man ser i markedet, og det er, at telefoner med Android-styresystemer bliver solgt til lavere og lavere priser,« siger Morten Imsgard.

Nokia sælger 53,7 millioner almindelige mobiltelefoner og 7,4 millioner af de smartphones, som danne rgrundlag for fremtidens indtjening. Det er færre end i andet kvartal 2012, men en forbedring i forhold til årets første tre måneder.

Netop smartphonen Lumia er Nokias store satsning.

»Noget af det, der er afgørende i dag, er at man løfter salget af Lumia, til 7,4 millioner, og jeg havde forventet 7,5 millioner, så det er godkendt. Det vidner om, at man får udbredt modellerne til flere markeder, og for at kunderne i stigende grad får øjnene op for alternativer til iPhone og Samsung. Det klare alternativ er Nokia og Microsoft.«

På vækstmarkederne er det producenter af telefoner i den helt billige ende af skalaen, der tvinger Nokia til at sælge billigere.

»En anden faktor er, at der er mange no name-producenter, som spytter ekstremt billige telefoner ud i Indien og Kina, og det presser Nokia til at sætte deres billigste telefoner ned,« siger Morten Imsgard.

Microsoft skal op i gear

Nokia anden store udfordring er udviklingen. Selskabet har selv sat fuldt skub under hardware-udviklingen, senest med Lumia 1020, som har et kamera på hele 41 megapixel, men er afhængig af, at Microsoft, som producerer styresystemerne, gør det samme.

»En fortsat meget intensiv produktinnovation er nøglen for Nokia. Og så må de bede lidt til, at Microsoft får sat udviklingen op på softwaren, så det som mangler i forhold til konkurrenterne bliver forbedret. Microsoft har mindst ligeså meget brug for, at Windows bliver en succes på tablets og smartphones. De kan heller ikke tåle at det her går galt, men lige nu er de en klods om benet på Nokia,« siger Morten Imsgard.