Nokia rejser nye sager mod Apple

Mobilslagsmål udvides nu til Europa.

Nokia er presset og er forsinket med sin nye topmodel, E7. Men N8 (billedet) har fået mange venner verden over. Arkivfoto: Markku Ulander, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slagsmålet mellem mobilgiganten Nokia og IT-producenten Apple udvides nu på nye fronter i Europa, hvor Nokia har lagt sager an mod Apple i Tyskland og Holland.

Nokia, der er verdens største mobilproducent og står bag en tredjedel af alle solgte mobiltelefoner i verden, beskylder i 13 tilfælde Apple for at misbruge Nokia-teknologi, heriblandt den fingerbetjente brugerflade og onlinesalg af programmer til telefonerne direkte fra selve telefonen.

Alle sagsøger alle

Striden begyndte for et år siden, hvor Nokia anlagde den første sag mod Apple i USA. Apple ville torsdag ikke kommentere de nye sagsanlæg men har selv sagsøgt Nokia i USA og Storbritannien, ligesom Apple har sager kørende mod amerikanske Motorola, taiwanesiske HTC og andre mobilproducenter, der anvender Google Android som styresystem på telefonerne.

Flere analytikere ser Nokias retslige træk som et forsøg på at stække Apple, der har haft god succes med sine iPhone-telefoner.

»Nokia er på hælene og kan se enhver mulig retslig kamp som en måde at slå tilbage mod Apple. Patentstridigheder er blevet en voksende del af landskabet, hvor virksomheder forsøger at opnå enhver mulig strategisk fordel,« siger analytiker Neil Mawston fra analysefirmaet Strategy Analytics til nyhedsbureauet Reuters.

Topmodel forsinket

Nokia fik for tre måneder siden ny topchef, den canadiske Stephen Elop, der blev den første ikke-finne på posten. Han skal forsøge at bringe Nokia tilbage i førerpositionen, efter at mobilgiganten er blevet klemt af navnlig Apples og Googles mobilfremstød.

Nokia måtte onsdag meddele, at også den kommende toptelefon, E7, er blevet forsinket, ganske som det skete med den nuværende, N8, som dog har høstet mange roser.