Nokia-regning kan blive milliarddyr for Apple

Hvis Nokia får medhold i sagen mod Apple om patentkrænkelser, kan erstatningen ende med at koste Apple flere milliarder kroner.

Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant, Nokia, står til at blive op mod fem milliarder kroner rigere, hvis de får elektronikgiganten Apple ned med nakken i en sag om krænkelser af en række patenter, som Nokia mener at have. Sagen, der blev offentligt kendt i sidste uge, omhandler Apples iPhone, der angiveligt skulle bruge op mod 10 af Nokias patenterede teknologier. Det er dog relativt ukonkret hvilke - og især, hvorfor Nokia mener, at Apple har brudt dem.

Nokia angiver dog selv, at det ikke er noget problem at få lov at bruge teknologierne - og at flere andre producenter allerede gør det, efter aftale med Nokia. Problemet er, at Apple ikke har henvendt sig til Nokia og spurgt om lov, lyder det fra finnerne.

Ifølge Reuters, anser en analytiker det for usandsynligt, at Apple kan sende en telefon på markedet, uden at lave aftaler med Nokia. Den finske mobilgigant sælger på verdensplan 40 procent af alle solgte mobiltelefoner, og er en af de virksomheder, der lige fra begyndelsen har drevet mobiludviklingen frem. Derfor ejer Nokia i dag patenter på så mange teknologier, at finnerne er stort set umulige at komme udenom, hvis man vil være mobilproducent.

Apple burde dog have råd til at få bragt orden i sagerne. I sidste uge fremlagde selskabet kvartalstal for tredje kvartal, der viste, at Apple skovler penge ind som aldrig før. Det er både iPhone-salget og salget af selskabets Mac-computere, der driver selskabet frem.

Selv om Nokia fortsat er mange, mange større end Apple på det samlede mobilsalg, har Apple ædt sig godt ind på det såkaldte smartphone-segment, hvor Nokia traditionelt ikke har været dominerende. Smartphone-segmentet er præget af selskaber som Research In Motion og deres Blackberry, Palm, Apple og Microsoft, der netop har sendt en ny version af Windows Mobile på banen.

Samtidig ser der ud til at være stor efterspørgsel på HTC-telefoner, der er baseret på Android-software, som blandt andre Google har stået fadder til.