Nokia på vej tilbage mod tronen

Mobilgiganten ser ud til at have overbevist sin store kundeskare om, at den skal blive i Nokia-verdenen. I de kommende uger skal Nokia vise, at 2011 bliver et vendepunkt.

Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokias massive satsning på at vende tilbage til toppen af verdens mobilbranche ser ud til at lykkes. Det »hemmelige« våben er topmodellen N8, der kom på markedet for snart tre måneder siden. Den er i øjeblikket Danmarks tredjemest efterspurgte telefon, og der sælges én N8 for hver seks iPhone 4-telefoner.

Nokia har haft en relativt god salgsstart på N8-topmodellen på de forskellige markeder. N8 er et kæmpeskridt fremad for Nokia sammenlignet med, hvad man havde før. Stadig er man ikke på højde med konkurrerende producenter, men det er et kraftigt skridt mod at levere, hvad især inkarnerede Nokia-købere er tilfredse med – og Nokia har meget trofaste kunder, som ønsker at blive i forretningen. Dem har man blot skubbet ud før, fordi det, der blev leveret, var så dårligt i forhold til de andre. Den strøm er lukket nu,« siger Morten Imsgard, aktieanalytiker hos Sydbank, som følger telemarkederne tæt.

Apple ventes at sælge 60 millioner iPhone-telefoner i år, men Nokia solgte til sammenligning alene i tredje kvartal 2010 hele 117,4 millioner telefoner. N8 skal ikke nødvendigvis slå Apples iPhone-telefon af pinden.

Kommende uger tæller

Det handler om at reparere den utroligt svage produktportefølje, som Nokia har haft i den dyrere ende. I perioder kunne en kunde til en telefon i flere tusindekronersklassen ikke få øje på en Nokia-telefon, der kunne konkurrere med de andre. Nokia var så fraværende, at de andre har haft næsten frit spil. Der er mange nøgledage i den kommende tid, hvor Nokia skal overbevise om, at 2011 for alvor bliver året, hvor selskabet træder tilbage i kampen,« siger Morten Imsgard.

Et fingerpeg kommer med Nokias 2010-regnskab på torsdag. Dernæst følger en kapitalmarkedsdag med den nye topchef, Stephen Elop, i begyndelsen af februar og få uger senere verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, hvor Nokia sidste år havde skuffende lidt at byde på. Med N8 har Nokia opgraderet hele softwaren væsentligt, og hardwaremæssigt er toptelefonen helt i top, blandt andet med det bedste kamera på markedet, hvilket kan siges lidt hånende til japansk-svenske Sony Ericsson, der med Sonys stærke kameraposition burde have kunnet sætte sig på de points.

»Det helt store spørgsmål er, hvornår Nokia kommer med en telefon med det nye styresystem, MeeGo, som Nokia og chipgiganten Intel samarbejder om, og hvor klart det er. Det skal for alvor placere Nokia som et reelt alternativ i den absolut dyre ende af mobiltelefoner,« siger Sydbank-analytikeren.

MeeGo er en konkurrent til Google Android, designet til både mobiltelefoner og mindre, bærbare PCer. Det skal supplere Nokias eget Symbian. »Det har potentialet til at blive rigtigt stort. Kombinationen med Intel i udviklingsarbejdet udvisker grænsen mellem mobiltelefoner og små, bærbare computere og skaber et fælles udvikler-univers, som kan tiltrække udviklere, og så har man pludselig noget, der ser attraktivt ud. Skal man vinde dette spil i den høje ende af mobilskalaen, skal man vinde udviklerne, så det bliver attraktivt at udvikle applikationer (småprogrammer, red.) til Nokias telefoner. Nokia har en utroligt stor kundemængde, men hidtil har det været så lidt brugervenligt at hente applikationer, at brugerne ikke har gidet at gøre det,« siger Morten Imsgard.

Her er pengene

De dyrere, smarte telefoner er, hvor pengene i dag ligger på mobilmarkedet. Her er der stor vækst. Det er efterhånden svært at købe en telefon, der ikke er en smartphone. Samtidig sker der et kraftigt fald i de traditionelle mobiltelefoner. Folk er villige til at betale ganske meget for deres mobiltelefon. Derfor stiger gennemsnitspriserne på telefoner i modsætning til på PC-markedet,« siger senioranalytiker Anders Elbak fra analysehuset IDC Nordic. 


Han vurderer, at Nokia vil komme til at stå rigtigt stærkt, hvis styresystemet på telefonerne kan forbedres, og hvis Nokias mobilmarked på nettet, Ovi, også får en overhaling. Nokias administrerende direktør for Norden og Baltikum, danske Martin Pedersen, må på grund af det kommende regnskab ikke i disse dage kommentere, hvordan det går for mobilgiganten.