Nokia overvejer at sælge sine bedste kort

Omstridte Uber og tyske bilproducenter nævnes som mulige købere af Nokias landkorttjeneste Here, som kan give finnerne penge til opkøb af sin nærmeste konkurrent.

Nokia har i marts 2015 lanceret sin korttjeneste, Here, til også iPhone-telefoner og iPad-tavlecomputere. Nokias kort kan, modsat mange konkurrenter, hentes ned, så man ikke skal bruge dyr dataforbindelse for at navigere frem til målet. Foto: Nokia Fold sammen
Læs mere

Nokias meget roste landkorttjeneste, Nokia Here, kan snart få nye ejere.

Den finske mobilgigant, som i 2014 solgte hele sin mobilproduktion med Lumia-telefonerne i spidsen fra til den amerikanske softwaregigant Microsoft, er i dag verdens tredjestørste leverandør af mobilnet og netværksudstyr efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei. Og så beholdt Nokia kortjenesten Maps, der i dag hedder Here, da Microsoft overtog resten af mobilforretningen for 40,5 milliarder kroner.

Here-kortene bruges i dag af Amazon, Microsoft, Yahoo og fire af fem bilnavigationssystemer.

Omkring 15 milliarder kroner værd

Nu undersøger Nokia mulighederne for at sælge Here fra for at fokusere på selve netværksudstyret. Pengene kan indgå i et længe omtalt muligt opkøb af den fransk-amerikanske konkurrent Alcatel Lucent.

Nokia skal have taget kontakt til bl.a. den omstridte tyske taxiservice Uber Technologies og til forskellige kapitalfonde, siger kilder til nyhedsbureauet Bloomberg. Også en gruppe tyske bilproducenter skal have vist interesse. Hverken Uber, Daimler, BMW eller Nokia selv ønsker at kommentere forlydenderne om salget af Here-tjenesten.

Here anslåes at være omkring to milliarder euro eller lige omkring 15 milliarder kroner værd - en del mindre, end da Nokia i 2008 købte Navteq, som står for kortene, for 5,7 milliarder euro.

Større salg ventes i 2015 efter stor nedskrivning

Nokia-aktien ligger i dag på det højeste siden 2001, og Nokia er i dag omkring 28 milliarder euro eller 209 milliarder kroner værd.

Here omsatte i 2014 for 970 millioner euro men endte på et underskud på 1,24 milliarder euro efter en nedskrivning af goodwill på 1,21 milliarder euro. Nokia forventer dog, at korttjenesten vil sælge mere i 2015.

Ud over netværksudstyr og landkort tjener Nokia også penge på sin store pulje af patenteret mobilteknologi, som konkurrenter køber retten til at bruge.