Nokia overhaler Apple indenom

Nye Lumia-telefoner med Windows Phone 8 ventes lanceret en uge før den kommende iPhone-telefon.

Nokias nye Lumia-telefoner ventes lanceret 5. september - lige før en ny Apple-telefon. Arkivfoto: Paul Hackett, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia satser på at få et forspring ved at lancere sine nye Windows-telefoner en uge, før Apple angiveligt kommer med en ny iPhone-model.

Nokia og Microsoft præsenterer i fællesskab på et arrangement i New York de længe ventede, nye Windows Phone-telefoner. Det sker 5. september, hvor Apple ventes at gå på scenen 12. september med en ny iPhone og - måske - en ny iPad-tavle-PC.

De første med Windows Phone 8

Nokias topchef siden efteråret 2010, den tidligere canadiske Microsoft-direktør Stephen Elop, vil ikke direkte bekræfte, hvad han trækker op af lommen, men han afviser ikke en lancering af de nye modeller i september.

Lumia-serien vil blive den første med den opdaterede Windows Phone 8-software, som sammen med Windows 8 til PCer for første gang skal smelte de to verdener egentligt sammen. Nuværende Windows Phone-telefoner kan imidlertid ikke opdateres til den nye version 8 men vil dog alligevel få nogle ekstrafunktioner hentet fra version 8.

Nokia kæmper for livet, efter at Stephen Elop i februar 2011 skrottede Nokias egen software og lagde en helt ny strategi, hvorefter Nokia udelukkende producerer telefoner med Microsofts Windows Phone-software. Salget af Lumia-telefonerne går ikke forrygende men dog fremad. I første kvartal i år solgte Nokia to millioner Lumia-telefoner, i andet kvartal fire. Der er dog langt op til konkurrenterne med Apples iOS og Googles Android som styresystem, som overhalede Nokia, der slet ikke var forberedt på, at hele mobilverdenen med ét ændrede sig totalt.

Samsung rykker frem

I første kvartal mistede Nokia titlen som verdens største mobilproducent til sydkoreanske Samsung, som i efteråret 2011 overtog tronen som den største producent af smartphonetelefoner.

Nokias oprustning sker på et tidspunkt, hvor også Apple og Samsung som de største spillere ruster op. Apples kommende iPhone 5 skal forsøge at holde fast på Apple-brugerne, der nu fristes af senest Samsungs Galaxy S III-telefon, som fik premiere i maj og er blevet en storsællert.

Stephen Elop har tidligere slået fast, at Nokia prøver at skabe en tredje vej, så kampen ikke står mellem blot to store spillere - Android og iOS -, men så der reelt er noget at vælge imellem.