Nokia og HTC slutter fred

De to pressede mobilgiganter vil samarbejde om teknologier. Aftalen er den seneste blandt en stribe fredsaftaler mellem de store i år, som alle gerne vil undvære slagsmålene ved domstolene.

HTC, som både producerer mobiltelefoner med Android og Windows Phone, har sluttet fred med Nokia. I det hele taget breder freden sig på den juridiske front. Arkivfoto: Pichi Chuang, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PICHI CHUANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia og HTC har sluttet fred og er gået i samarbejde i stedet for at bekrige hinanden.

Den taiwanske smartphoneproducent HTC underskrev lørdag en patent- og teknologisamarbejdsaftale med finske Nokia, som inden for kort tid bliver overtaget af amerikanske Microsoft for 40,5 milliarder kroner. Derefter betaler HTC til Nokia for at få adgang til at bruge Nokias teknologipatenter, mens Nokia omvendt får adgang til HTCs patenter inden for 4G-/LTE-mobiltelefoni.

Nokia-aktien skød 6,9 procent i vejret mandag morgen oven på nyheden.

Hårdt presset

De to mobilgiganter vil sideløbende drøfte nye samarbejdsmuligheder. Begge er presset af den hårde konkurrence på mobilmarkedet, som domineres af sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple. HTC står bag den roste HTC One-telefon og har en større produktion under eget navn, ligesom HTC står bag produktionen af Googles Nexus One-telefon uden at lægge navn til.

HTC oplevede i tredje kvartal 2013 det første underskud - på 101 millioner dollars - siden børsnoteringen i 2002 men endte fjerde kvartal med et overskud på 10,3 millioner dollars.

Fredsaftalen kommer efter to års strid. Nokia rejste i 2012 krav mod HTC gennem flere end 50 sagsanlæg verden over, hvori HTC blev beskyldt for at krænke fire Nokia-patenter.

Freden breder sig

Patentstridigheder er blevet en nærmest daglig rutine mellem teknologigiganterne, som her ser muligheder for ekstra indtægter, samtidig med at det kan lykkes at stække konkurrenterne. Navnlig de ældste i branchen, som Nokia, har mange grundlæggende patenter, som de andre producenter ikke kan komme udenom.

Apple har f.eks. anklaget HTC og andre smartphoneproducenter, som laver telefoner med Googles mobilstyresystem Android, for at krænke en række Apple-patenter. HTC og Apple havde flere end 20 retssager kørende verden over, indtil de i 2012 indgik en fredsaftale.

Internetgiganten Google og Samsung indgik i januar en global patentaftale, som ikke alene gælder nuværende patenter men også alle kommende i de næste ti år. Ingen af dem ville dog ind på, hvordan økonomien i aftalen ser ud, men begge forventer, at det nye samarbejde vil gavne udviklingen.

»Der er mere at vinde i at samarbejde end at involvere sig i unødvendige patentstridigheder,« sagde Samsungs patentdirektør, Seungho Ahn.

Samsung indgår flere aftaler

Samsung indgik i november 2013 en licensaftale med Nokia.

Samtidig sluttede Samsung fred med verdens største producent af mobiludstyr, svenske Ericsson. Samsung betaler 650 millioner dollars til Ericsson, som i 2012 sagsøgte Samsung for krænkelser af flere patenter inden for klarere stemmeoverførsel, funktioner på berøringsfølsomme skærme og effektivitet i netværk. Aftalens længde er ikke offentliggjort men ventes at gælde fire-syv år, hvilket plejer at være længden på sådanne aftaler.

Ericsson investerer omkring 30 milliarder svenske kroner årligt i forskning og udvikling og ejer over 33.000 patenter på væsentlige teknologier inden for 2G-, 3G- og 4G-netværk og -telefoner. Svenskerne har over 100 licensaftaler med de større spillere i branchen.

Endelig indgik Google 4. februar en langtidsaftale med den amerikanske netværksgigant Cisco om gensidig brug af patenter. Heller ikke her er beløbsstørrelsen kendt.