Nokia klar med første Linux-telefon

N900 kommer til oktober og skal sikre Nokias position blandt de dyrere telefoner.

Nokias nye N900 minder i brugerfladen ikke så lidt om den nyligt lancerede N97, men N900 er Nokias første Linux-telefon. Foto: Nokia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til oktober kommer verdens største mobilproducent, finske Nokia, med sin første mobiltelefon med Linux-software. Den skal trække flere kunder til i den dyrere ende af sortimentet.

Efter at Apple bragte sin meget omtalte iPhone på banen, kastede Google sig sammen med mobilproducenten HTC fra Taiwan ud i kampen om avancerede telefoner med flere og smartere funktioner. Google anvender også en tilpasset udgave af Linux som styresystem på »sine« telefoner.

Nu følger Nokia efter. Nokia sidder på 40 procent af verdens mobilmarked - to af fem solgte telefoner er fra Nokia -, men Nokia er blevet presset i den dyre ende af markedet, som er det eneste i vækst i øjeblikket blandt mobiltelefoner. Og Nokia tjener ikke længere nær så mange penge pr. solgt telefon som tidligere.

Pris omkring 3.700 kroner

Den nye Linux-telefon hedder N900. Den har berøringsfølsom 3,5 tommer stor skærm i en opløsning på 800 x 480 pixler og udskydeligt tastatur og vil - uden tilskud eller afgifter - koste omkring 500 euro (3.700 kroner), skriver nyhedsbureauet Reuters. Der er 32 gigabyte intern lagerplads med plads til op mod 7.000 sange i MP3-format eller 40 timers kvalitetsvideo. Man kan udvide lagerpladsen med 16 gigabyte.

Nokia har arbejdet med Linux siden 2005, dog kun i såkaldte »Internet-tavle-PCer«, som ikke har været telefoner, men som har kunnet gå på nettet. Ellers har Nokia satset på at udbrede sig eget styresystem til mobiltelefoner, Symbian.